Złotko na słodko - karpatka dyniowa
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
12
czas przygotowania:
90 min.
Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie ciasta karpatka Delecta
- 250 ml wody
- 125 g margaryny
- 4–5 jaj (w zależności od wielkości)
- 3 łyżki kakao
- 500 ml wody
- 450 g mrożonej dyni lub świeżej
- 1 opakowanie cukru cynamonowego Delecta
- szczypta soli
- 200 g masła lub margaryny
- 1 opakowanie galaretki smak pomarańczowy Delecta
- 1 opakowanie cukru wanilinowego Delecta
- ½ szklanki cukru
- płaska łyżka masła
- 1 opakowanie pestek dyni Bakalland
Przygotowanie
Szukacie pomysłu na jesienny deser w niecodziennym wydaniu? Dyniowa karpatka z pewnością przypadnie Wam do gustu.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni C (bez termoobiegu).
- Dwie tortownice o średnicy około 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
- Wodę gotujemy z margaryną, dodajemy zawartość torebki z ciastem i kakao, rozcierając masę.
- Do chłodnej masy wbijamy jaja i miksujemy na najwyższych obrotach 5 minut.
- Ciasto przekładamy do blaszek, rozsmarowując na papierze.
- Pieczemy około 25 minut do uzyskania złocistego koloru.
- Dynię myjemy i wydrążamy środek z pestkami, a następnie obieramy i kroimy w kostkę.
- Kostkę dyni wsypujemy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu z odrobiną wody.
- Następnie dodajemy cukier cynamonowy, szczyptę soli i przykrywamy pokrywką, dusząc na średnim ogniu.
- Gdy kawałki dyni się rozpadną, miksujemy masę za pomocą blendera na gładki krem.
- Jeśli purée zawiera nadmiar wody - odparowujemy na palniku, mieszając bez przykrycia przez kilka minut.
- Zawartość torebki z kremem mieszamy w 200 ml wody, a pozostałą wodę zagotowujemy.
- Do gotującej się wody wlewamy rozprowadzony proszek.
- Całość chwilę gotujemy, energicznie rozcierając ewentualne grudki, a następnie odstawiamy do wystudzenia.
- Do ciepłego, lekko wystudzonego purée dyniowego wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy.
- Obie masy miksujemy razem, dodając na koniec porcjami miękki tłuszcz.
- Cukier wysypujemy na patelnię z grubym dnem, pozostawiamy do czasu całkowitego roztopienia.
- Gdy zacznie brązowieć, dodajemy masło, energicznie mieszając.
- Pestki dyni rozkładamy na papierze do pieczenia i zalewamy karmelem. Gdy przestygnie - łamiemy na kawałki.
- Na dolną warstwę wystudzonego ciasta wykładamy przygotowany krem, przykrywam górną warstwą ciasta.
- Wierzch karpatki posypujemy kawałkami dyni w karmelu.
- Dekorujemy pikiem.
Smacznego!