fbpx
Bananowiec / gruszkowiec - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Bananowiec / gruszkowiec
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 10
czas przygotowania: 90

Składniki

Ciasto:Dekoracja:
  • 2 gruszki

Przygotowanie

Kiedy dopada nas nieodparta chęć na słodką, zdrową przekąskę, jest tylko jeden sposób, by temu zaradzić. Trzeba zakasać rękawy i zabrać się do przygotowania chleba bananowego!

  1. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu), a keksówkę smarujemy masłem i wysypujemy mąką.
  2. Banany rozgniatamy widelcem, aż powstanie gładka papka.
  3. Dodajemy roztrzepane jajko, cukier, jogurt i mieszamy całość na gładką masę.
  4. Do masy dodajemy cynamon, siemię, zarodki, daktyle, żurawinę i jabłko – wszystko dokładnie mieszamy.
  5. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z sodą i szczyptą soli, ponownie mieszając.
  6. Ciasto wylewamy do keksówki, układamy połówki gruszek i wstawiamy do piekarnika na 1 godzinę.
  7. Gotowe ciasto dekorujemy pikiem.

Słodki i zdrowy w każdym kęsie.

Bananowiec / gruszkowiec

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+