1h 30min 10 porcji Łatwy
Bananowiec / gruszkowiec
Bananowiec / gruszkowiec

Bananowiec / gruszkowiec

Składniki

Ciasto:

Dekoracja:

  • 2 gruszki

Jak przygotować bananowiec/gruszkowiec?

Kiedy dopada nas nieodparta chęć na słodką, zdrową przekąskę, jest tylko jeden sposób by temu zaradzić. Trzeba zakasać rękawy i zabrać się do przygotowania chleba bananowego!

  1. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury180°C (bez termoobiegu), a keksówkę smarujemy masłem i wysypujemy mąką.
  2. Banany rozgniatamy widelcem, aż powstanie gładka papka.
  3. Dodajemy roztrzepane jajko, cukier, jogurt i mieszamy całość na gładką masę.
  4. Do masy dodajemy cynamon, siemię, zarodki, daktyle, żurawinę i jabłko – wszystko dokładnie mieszamy.
  5. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z sodą i szczyptą soli, ponownie mieszając.
  6. Ciasto wylewamy do keksówki, układamy połówki gruszek i wstawiamy do piekarnika na 1 godzinę.
  7. Gotowe ciasto dekorujemy pikiem.

Słodki i zdrowy w każdym kęsie.

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...