1h 30min 12 porcji Łatwy
Złotko na słodko – karpatka dyniowa

Złotko na słodko – karpatka dyniowa

Składniki

Ciasto:

  • 1 opakowanie ciasta karpatka Delecta
  • 250 ml wody
  • 125 g margaryny
  • 4–5 jaj (w zależności od wielkości)
  • 3 łyżki kakao

Nadzienie:

Dekoracja:

Jak przygotować karpatkę dyniową?

Szukacie pomysłu na jesienny deser w niecodziennym wydaniu? Dyniowa karpatka z pewnością przypadnie Wam do gustu.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220oC (bez termoobiegu).
  2. Dwie tortownice o średnicy około 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Wodę gotujemy z margaryną, dodajemy zawartość torebki z ciastem i kakao, rozcierając masę.
  4. Do chłodnej masy wbijamy jaja i miksujemy na najwyższych obrotach 5 minut.
  5. Ciasto przekładamy do blaszek, rozsmarowując na papierze.
  6. Pieczemy około 25 minut do uzyskania złocistego koloru.
  7. Dynię myjemy i wydrążamy środek z pestkami, a następnie obieramy i kroimy w kostkę.
  8. Kostkę dyni wsypujemy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu z odrobiną wody.
  9. Następnie dodajemy cukier cynamonowy, szczyptę soli i przykrywamy pokrywką, dusząc na średnim ogniu.
  10. Gdy kawałki dyni się rozpadną, miksujemy masę za pomocą blendera na gładki krem.
  11. Jeśli purée zawiera nadmiar wody – odparowujemy na palniku, mieszając bez przykrycia przez kilka minut.
  12. Zawartość torebki z kremem mieszamy w 200 ml wody, a pozostałą wodę zagotowujemy.
  13. Do gotującej się wody wlewamy rozprowadzony proszek.
  14. Całość chwilę gotujemy, energicznie rozcierając ewentualne grudki, a następnie odstawiamy do wystudzenia.
  15. Do ciepłego, lekko wystudzonego purée dyniowego wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy.
  16. Obie masy miksujemy razem, dodając na koniec porcjami miękki tłuszcz.
  17. Cukier wysypujemy na patelnię z grubym dnem, pozostawiamy do czasu całkowitego roztopienia.
  18. Gdy zacznie brązowieć dodajemy masło energicznie mieszając.
  19. Pestki dyni rozkładamy na papierze do pieczenia i zalewamy karmelem. Gdy przestygnie – łamiemy na kawałki.
  20. Na dolną warstwę wystudzonego ciasta wykładamy przygotowany krem, przykrywam górną warstwą ciasta.
  21. Wierzch karpatki posypujemy kawałkami dyni w karmelu.
  22. Dekorujemy pikiem.

Smacznego!

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...