fbpx
Brownie z fasoli - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Brownie z fasoli
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 16
czas przygotowania: 60

Składniki

Brownie:

  • 2 puszki fasoli czerwonej - 500 g waga po odsączeniu
  • 1 średni dojrzały banan
  • 85 ml oleju roślinnego
  • 40 g kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej Delecta
  • 3 duże jajka
  • 80 g cukru

Polewa:

Przygotowanie

KROK 1: Fasolę odsącz z zalewy i przepłucz na sicie. Przełóż do miski. Dodaj pokrojonego na kawałki banana oraz olej. Zmiksuj na gładki krem.

KROK 2: Do puree fasolowego dodaj kakao oraz sodę oczyszczoną. Wymieszaj łyżką.

KROK 3: Do innej miski wbij jajka i dodaj cukier. Miksuj na najwyższych obrotach przez 5 minut, aż uzyskasz puszystą masę, a cukier rozpuści się w jajkach. Do jajek z cukrem dodaj krem fasolowy i wymieszaj łyżką do połączenia składników.

KROK 4: Dno formy o wymiarach 24 x 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj olejem. Do formy przelej ciasto i piecz ok. 30-40 minut w 180 stopniach C do suchego patyczka.

KROK 5: Przygotuj polewę czekoladową. W rondelku umieść olej lub masło, kakao, cukier wanilinowy oraz wodę. Rozpuść składniki na małym ogniu, mieszając je trzepaczką, do uzyskania jednolitej polewy. Nie pozwól jej się zagotować. Wylej polewę na upieczone brownie. Możesz udekorować je orzechami włoskimi.

Brownie z fasoli

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+