Zielona rolada pistacjowo-czekoladowa
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
16
czas przygotowania:
60 min.
Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie ciasta Leśny Mech Delecta
- 3 jaja
- 100 ml oleju
- 50 ml wody
- 500 ml śmietany kremówki
- 3 łyżki kakao
- 100 ml wody
- 2 łyżki esencji waniliowej na spirytusie
- 60 g pistacji Bakalland
- ½ puszki masy krówkowej o smaku tradycyjnym Bakalland
Przygotowanie
Gdy chcemy zrobić wrażenie na domownikach, a jednocześnie chcemy zrobić łatwy i szybki deser, to zielona rolada będzie idealna!
- Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu).
- Ciasto przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, mieszając jaja z wodą, olejem oraz zawartością torebki z ciastem.
- Wylewamy ciasto na blachę i wstawiamy do piekarnika na 30 minut, a po upieczeniu odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
- Śmietanę ubijamy na sztywno w wysokiej misce z dodatkiem kakao, a następnie do drugiej miseczki wlewamy wodę, wsypujemy zawartość torebki z mieszanką do masy śmietanowej i miksujemy przez 1 minutę.
- Dodajemy do ubitej śmietanki zawartość drugiej miseczki i miksujemy całość przez kolejną minutę.
- Gotowy krem rozsmarowujemy równomiernie na cieście. Ciasto zawijamy ostrożnie w roladę.
- Pistacje obieramy i siekamy na drobne kawałki.
- W rondlu podgrzewamy masę krówkową z dodatkiem esencji waniliowej (alkohol rozluźni nieco konsystencję masy i spowoduje, że będzie bardziej płynna).
- Masą krówkową polewamy wierzch rolady, a następnie posypujemy pistacjami i dekorujemy pikiem.
Słodka rolada wraz z kawą osłodzi każde popołudnie, a chrupiące pistacje w tym wypadku będą jak wisienka na torcie. :)