Zielona rolada pistacjowo-czekoladowa - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 16
Czas przygotowania: 60 min.

Składniki

Ciasto:Nadzienie:
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki kakao
  • 100 ml wody
  • 2 łyżki esencji waniliowej na spirytusie
  • 60 g pistacji Bakalland
  • ½ puszki masy krówkowej o smaku tradycyjnym Bakalland

Przygotowanie

Gdy chcemy zrobić wrażenie na domownikach, a jednocześnie chcemy zrobić łatwy i szybki deser, to zielona rolada będzie idealna!

  1. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu).
  3. Ciasto przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, mieszając jaja z wodą, olejem oraz zawartością torebki z ciastem.
  4. Wylewamy ciasto na blachę i wstawiamy do piekarnika na 30 minut, a po upieczeniu odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
  5. Śmietanę ubijamy na sztywno w wysokiej misce z dodatkiem kakao, a następnie do drugiej miseczki wlewamy wodę, wsypujemy zawartość torebki z mieszanką do masy śmietanowej i miksujemy przez 1 minutę.
  6. Dodajemy do ubitej śmietanki zawartość drugiej miseczki i miksujemy całość przez kolejną minutę.
  7. Gotowy krem rozsmarowujemy równomiernie na cieście. Ciasto zawijamy ostrożnie w roladę.
  8. Pistacje obieramy i siekamy na drobne kawałki.
  9. W rondlu podgrzewamy masę krówkową z dodatkiem esencji waniliowej (alkohol rozluźni nieco konsystencję masy i spowoduje, że będzie bardziej płynna).
  10. Masą krówkową polewamy wierzch rolady, a następnie posypujemy pistacjami i dekorujemy pikiem.

Słodka rolada wraz z kawą osłodzi każde popołudnie, a chrupiące pistacje w tym wypadku będą jak wisienka na torcie. :)

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy