Keks świąteczny

  • 0,0
  • Łatwy
  • 1h 30min
  • 12 porcji
  • 0
Keks świąteczny
Keks świąteczny

Keks świąteczny

  • 0,0
  • Łatwy
  • 1h 30min
  • 12 porcji
  • 0

Składniki

Poniższa lista może pełnić rolę Twojej listy zakupów. Kliknij w pole obok wybranego składnika, jeśli już go masz.

Ciasto:

Do smarowania:

  • pozostałe białko

Do dekoracji:

Jak przygotować keks świąteczny?

Aby ułatwić sobie przygotowanie wybranego przepisu możesz zaznaczyć kolejne wykonane czynności klikając w wybrany punkt.

Nie ma świąt bez keksu! A ten keks zdecydowanie smakuje jak najlepsze święta.

  1. Piekarnik nastawiamy na 180°C (bez termoobiegu).
  2. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Ucieramy masło z cukrem i cukrem smak migdałowy Delecta na puszystą masę.
  4. Mieszając powoli, wbijamy pojedynczo jaja i żółtko.
  5. Wsypujemy proszek do pieczenia do mąki i dodajemy do masy.
  6. Wszystko dokładnie mieszamy.
  7. Mieszankę keksową obtaczamy w mące i łączymy z ciastem.
  8. Nakładamy ciasto do formy, smarujemy pozostałym białkiem i pieczemy około godziny.
  9. Mieszamy 5 łyżek cukru pudru z 2 łyżkami wody.
  10. Wykańczamy lukrem i skórką pomarańczową.
  11. Dekorujemy ulubionym pikiem.

Keks na stole? Święta można zaczynać. 🙂

Oceń przepis 0,0
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Keks świąteczny
Średnia ocena: 0,0
Ilość ocen: 0