1h 30min 12 porcji Łatwy
Keks świąteczny
Keks świąteczny

Keks świąteczny

Składniki

Ciasto:

Do smarowania:

  • pozostałe białko

Do dekoracji:

Jak przygotować keks świąteczny?

Nie ma świąt bez keksu! A ten keks zdecydowanie smakuje jak najlepsze święta.

  1. Piekarnik nastawiamy na 180°C (bez termoobiegu).
  2. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Ucieramy masło z cukrem i cukrem smak migdałowy Delecta na puszystą masę.
  4. Mieszając powoli, wbijamy pojedynczo jaja i żółtko.
  5. Wsypujemy proszek do pieczenia do mąki i dodajemy do masy.
  6. Wszystko dokładnie mieszamy.
  7. Mieszankę keksową obtaczamy w mące i łączymy z ciastem.
  8. Nakładamy ciasto do formy, smarujemy pozostałym białkiem i pieczemy około godziny.
  9. Mieszamy 5 łyżek cukru pudru z 2 łyżkami wody.
  10. Wykańczamy lukrem i skórką pomarańczową.
  11. Dekorujemy ulubionym pikiem.

Keks na stole? Święta można zaczynać. 🙂

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...