fbpx
Keks świąteczny - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Keks świąteczny
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 90

Składniki

Ciasto:Do smarowania:
  • pozostałe białko
Do dekoracji:

Przygotowanie

Nie ma świąt bez keksu! A ten keks zdecydowanie smakuje jak najlepsze święta.

  1. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni C (bez termoobiegu).
  2. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Ucieramy masło z cukrem i cukrem smak migdałowy Delecta na puszystą masę.
  4. Mieszając powoli, wbijamy pojedynczo jaja i żółtko.
  5. Wsypujemy proszek do pieczenia do mąki i dodajemy do masy.
  6. Wszystko dokładnie mieszamy.
  7. Mieszankę keksową obtaczamy w mące i łączymy z ciastem.
  8. Nakładamy ciasto do formy, smarujemy pozostałym białkiem i pieczemy około godziny.
  9. Mieszamy 5 łyżek cukru pudru z 2 łyżkami wody.
  10. Wykańczamy lukrem i skórką pomarańczową.
  11. Dekorujemy ulubionym pikiem.

Keks na stole? Święta można zaczynać. :)

Keks świąteczny

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+