50min 12 porcji Łatwy
Babeczki z mango
Babeczki z mango

Babeczki z mango

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

  • 1 owoc mango
  • 3 łyżeczki brązowego cukru

Dekoracja:

Jak przygotować babeczki z mango?

Przyszedł czas na mango, idealnie komponujące się z babeczkami o smaku czekolady. One nie każą na siebie długo czekać.

  1. Wkładamy papilotki do formy na 12 babeczek.
  2. Nagrzewamy piekarnik do 180°C (bez termoobiegu).
  3. Do wysokiego naczynia wbijamy jajka, dodajemy mleko, kakao i olej, wsypujemy zawartość torebki, dokładnie mieszamy wszystkie składniki ze sobą, aż masa będzie gładka.
  4. Mango obieramy, wykrawamy twardy środek owocu, kroimy miąższ w małą kostkę.
  5. Jeśli mango jest mało dojrzałe, wtedy możemy je przed połączeniem z ciastem upiec: układamy pokrojony w kostkę miąższ na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy brązowym cukrem i pieczemy przez 15 minut – do miękkości.
  6. Kawałki mango (przestudzone – jeśli były wcześniej podpiekane) łączymy z ciastem i nakładamy do foremek – po 3 łyżki (do ok. ¾ wysokości).
  7. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20-25 minut, aż wierzch zacznie delikatnie pękać. Patyczkiem sprawdzamy czy są upieczone.
  8. Babeczki dekorujemy polewą o smaku ciemnej czekolady, drobno startą skórką pomarańczową oraz pokrojonym w drobną kostkę kandyzowanym owocem pomelo.
  9. Dekorujemy ulubionym pikiem.

I już. Gotowe!

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...