fbpx
Biszkopt złap królika - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Biszkopt złap królika
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 3
ilość porcji: 10
czas przygotowania: 120

Składniki

Ciasto:
  • 4 jajka
  • 100 g mąki tortowej
  • 120 g cukru
  • szczypta soli
Krem:
  • 250 g miękkiego masła
  • 125 g cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
Dekoracja:

Przygotowanie

Jedni mówią, że królicza łapka podobno przynosi szczęście. Inni mówią, że lepiej podążać za białym królikiem niż go łapać. A my polecamy upiec słodką wersję biszkoptowego królika.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu), a tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Białka ubijamy na sztywną pianę.
  3. Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę i mieszamy ją z mąką.
  4. Następnie dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy.
  5. Pieczemy około 30 minut, do suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.
  6. W dużej misce ucieramy masło z cukrem.
  7. Do masy dodajemy sok z cytryny i miksujemy, aż powstanie puszysty krem.
  8. Biszkopt przekrawamy na pół, tak aby powstały dwa półkola.
  9. Jedną połowę smarujemy kremem, składamy obie części.
  10. Biszkopt układamy płaską krawędzią na paterze i wycinamy trójkątny klin bliżej jednego końca. W wyciętym miejscu będzie szyja królika, a mniejsza część zostawiona z przodu to jego głowa.
  11. Z wyciętego kawałka robimy ogon i przyklejamy go po przeciwnej stronie.
  12. Całe ciasto smarujemy kremem maślanym.
  13. Królika posypujemy wiórkami kokosowymi, z winogron robimy oczy, a różowym lukrem oznaczamy uszy.
  14. Dekorujemy pikiem.

Smaczny ten kicak, prawda?

Biszkopt złap królika

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+