2h 10 porcji Średni
Biszkopt złap królika
Biszkopt złap królika

Biszkopt złap królika

Składniki

Ciasto:

  • 4 jajka
  • 100 g mąki tortowej
  • 120 g cukru
  • szczypta soli

Krem:

  • 250 g miękkiego masła
  • 125 g cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Dekoracja:

Jak przygotować biszkopt złap królika?

Jedni mówią, że królicza łapka podobno przynosi szczęście. Inni mówią, że lepiej podążać za białym królikiem niż go łapać. A my polecamy upiec słodką wersję biszkoptowego królika.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu), a tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Białka ubijamy na sztywną pianę.
  3. Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę i mieszamy ją z mąką.
  4. Następnie dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy.
  5. Pieczemy około 30 minut, do suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.
  6. W dużej misce ucieramy masło z cukrem.
  7. Do masy dodajemy sok z cytryny i miksujemy, aż powstanie puszysty krem.
  8. Biszkopt przekrawamy na pół, tak aby powstały dwa półkola.
  9. Jedną połowę smarujemy kremem, składamy obie części.
  10. Biszkopt układamy płaską krawędzią na paterze i wycinamy trójkątny klin bliżej jednego końca. W wyciętym miejscu będzie szyja królika, a mniejsza część zostawiona z przodu to jego głowa.
  11. Z wyciętego kawałka robimy ogon i przyklejamy go po przeciwnej stronie.
  12. Całe ciasto smarujemy kremem maślanym.
  13. Królika posypujemy wiórkami kokosowymi, z winogron robimy oczy, a różowym lukrem oznaczamy uszy.
  14. Dekorujemy pikiem.

Smaczny ten kicak, prawda?

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: