Zielona rolada pistacjowo-czekoladowa

  • 5,0
  • Łatwy
  • 1h
  • 16 porcji
  • 1
Zielona rolada pistacjowo-czekoladowa

Zielona rolada pistacjowo-czekoladowa

  • 5,0
  • Łatwy
  • 1h
  • 16 porcji
  • 1

Składniki

Poniższa lista może pełnić rolę Twojej listy zakupów. Kliknij w pole obok wybranego składnika, jeśli już go masz.

Ciasto:

Nadzienie:

Jak przygotować zieloną roladę?

Aby ułatwić sobie przygotowanie wybranego przepisu możesz zaznaczyć kolejne wykonane czynności klikając w wybrany punkt.

Gdy chcemy zrobić wrażenie na domownikach, a jednocześnie chcemy zrobić łatwy i szybki deser, to zielona rolada będzie idealna!

  1. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  3. Ciasto przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu mieszając jaja z wodą, olejem oraz zawartością torebki z ciastem.
  4. Wylewamy ciasto na blachę i wstawiamy do piekarnika na 30 minut, a po upieczeniu odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
  5. Śmietanę ubijamy na sztywno w wysokiej misce z dodatkiem kakao, a następnie do drugiej miseczki wlewamy wodę, wsypujemy zawartość torebki z mieszanką do masy śmietanowej i miksujemy przez 1 minutę.
  6. Dodajemy do ubitej śmietanki zawartość drugiej miseczki i miksujemy całość przez kolejną minutę.
  7. Gotowy krem rozsmarowujemy równomiernie na cieście. Ciasto zawijamy ostrożnie w roladę.
  8. Pistacje obieramy i siekamy na drobne kawałki.
  9. W rondlu podgrzewamy masę krówkową z dodatkiem esencji waniliowej (alkohol rozluźni nieco konsystencję masy i spowoduje, że będzie bardziej płynna).
  10. Masą krówkową polewamy wierzch rolady, a następnie posypujemy pistacjami i dekorujemy pikiem.

Słodka rolada wraz z kawą osłodzi każde popołudnie, a chrupiące pistacje w tym wypadku będą jak wisienka na torcie. 🙂

Oceń przepis 5,0
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Zielona rolada pistacjowo-czekoladowa
Średnia ocena: 5,0
Ilość ocen: 69