1h 16 porcji Łatwy
Zielona rolada pistacjowo-czekoladowa

Zielona rolada pistacjowo-czekoladowa

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

Jak przygotować zieloną roladę?

Gdy chcemy zrobić wrażenie na domownikach, a jednocześnie chcemy zrobić łatwy i szybki deser, to zielona rolada będzie idealna!

  1. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  3. Ciasto przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu mieszając jaja z wodą, olejem oraz zawartością torebki z ciastem.
  4. Wylewamy ciasto na blachę i wstawiamy do piekarnika na 30 minut, a po upieczeniu odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
  5. Śmietanę ubijamy na sztywno w wysokiej misce z dodatkiem kakao, a następnie do drugiej miseczki wlewamy wodę, wsypujemy zawartość torebki z mieszanką do masy śmietanowej i miksujemy przez 1 minutę.
  6. Dodajemy do ubitej śmietanki zawartość drugiej miseczki i miksujemy całość przez kolejną minutę.
  7. Gotowy krem rozsmarowujemy równomiernie na cieście. Ciasto zawijamy ostrożnie w roladę.
  8. Pistacje obieramy i siekamy na drobne kawałki.
  9. W rondlu podgrzewamy masę krówkową z dodatkiem esencji waniliowej (alkohol rozluźni nieco konsystencję masy i spowoduje, że będzie bardziej płynna).
  10. Masą krówkową polewamy wierzch rolady, a następnie posypujemy pistacjami i dekorujemy pikiem.

Słodka rolada wraz z kawą osłodzi każde popołudnie, a chrupiące pistacje w tym wypadku będą jak wisienka na torcie. 🙂

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: