1h 6 porcji Łatwy 2h
Ptysie z kremem truskawkowym

Ptysie z kremem truskawkowym

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

  • 500 ml mleka
  • 200 g masła lub margaryny
  • 3 łyżki serka mascarpone
  • 400 g truskawek
  • 3 łyżki żelatyny Delecta

Dekoracja:

Jak przygotować ptysie?

Dzieciaki pokochają ten pyszny deser, który musimy przygotować szczególnie w sezonie na truskawki.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220ºC (bez termoobiegu).
  2. Zagotowujemy wodę z margaryną, dodajemy zawartość torebki z ciastem i chwilę gotujemy, rozcierając masę. Studzimy.
  3. Do chłodnej masy wbijamy kolejno jaja i miksujemy na najwyższych obrotach przez 5 minut.
  4. Przygotowujemy blachę z wyposażenia piekarnika i wykładamy ją papierem do pieczenia.
  5. Za pomocą rękawa cukierniczego nakładamy z ciasta większe kleksy (o średnicy około 4-5 cm) i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 25-30 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru.
  6. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie.
  7. Zawartość torebki z kremem mieszamy z 200 ml mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy.
  8. Do gotującego się mleka wlewamy rozprowadzony proszek. Całość chwilę gotujemy, energicznie rozcierając ewentualne grudki. Wystudzamy.
  9. Miksujemy ugotowaną masę. Dodajemy porcjami miękki tłuszcz ciągle miksując.
  10. Truskawki myjemy w zimnej wodzie, czyścimy z szypułek i miksujemy blenderem na gładki mus.
  11. Rozpuszczoną żelatynę cienkim strumieniem wlewamy do owoców i ponownie miksujemy.
  12. Wystudzony krem mieszamy z serkiem mascarpone, aż składniki się połączą.
  13. Cały czas miksując dodajemy truskawki.
  14. Gotową masę odstawiamy do lodówki na 2 godziny.
  15. Upieczone ptysie kroimy na pół, przekładamy kremem i dekorujemy posypką o smaku owocowym oraz okolicznościowym pikiem.

Ptysie to jeden ze smaków dzieciństwa – krem truskawkowy zamiast śmietankowego również sprawdzi się idealnie i zasmakuje wszystkim łasuchom!

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: