Zapiekany budyń czekoladowy z owocami
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
5
czas przygotowania:
40 min.
Składniki
- 600 ml mleka
- 1 budyń czekoladowy Delecta duża porcja
- 4 łyżki cukru
- 50 g masła
- 1 gruszka
- 2 śliwki
Kruszonka:
- 100 g maki pszennej pełnoziarnistej
- 50 g cukru kryształu
- 75 g zimnego masła
Przygotowanie
KROK 1: W 250 ml mleka wymieszaj budyń czekoladowy i cukier. W garnuszku zagotuj pozostałe mleko z masłem i dodaj do niego rozmieszany proszek budyniowy. Gotuj ok. 3 minuty, ciągle mieszając aż budyń zgęstnieje. Budyń rozłóż do kokilek. Gruszkę i śliwki pokrój w kostkę i rozłóż na budyniu.
KROK 2: W misce wymieszaj mąkę i cukier. Dodaj zimne masło pokrojone w kostkę i zagnieć kruszonkę. Rozłóż ją na owocach.
KROK 3: Kokilki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz ok. 20 minut do zezłocenia kruszonki. Przed podaniem odstaw deser na 5-10 minut.