fbpx
Panna cotta z truskawkami - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Panna cotta z truskawkami
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 6
czas przygotowania: 30

Składniki

Mus truskawkowy:

Dekoracja:

  • świeże truskawki

Przygotowanie

KROK 1: Przygotuj panna cottę. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na około 5 minut, aby napęczniała. W rondelku podgrzej śmietanę kremówkę z cukrem i wanilią, mieszając, aż cukier się rozpuści. Nie doprowadzaj do wrzenia. Dodaj napęczniałą żelatynę do ciepłej śmietany i mieszaj, aż się rozpuści.

KROK 2: Rozlej panna cottę do szklanek lub foremek, pozostawiając miejsce na mus truskawkowy. Odstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, aż stężeje.

KROK 3: Przygotuj mus truskawkowy. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na około 5 minut. Truskawki zmiksuj na gładko z cukrem. Podgrzej lekko część musu truskawkowego, nie doprowadzając do wrzenia, i dodaj do niego napęczniałą żelatynę, mieszając, aż się rozpuści. Połącz z resztą musu.

KROK 4: Delikatnie wyłóż mus truskawkowy na stężałą warstwę panna cotty. Wstaw do lodówki na kolejne 1-2 godziny, aż mus stężeje.

KROK 5: Przed podaniem udekoruj każdą porcję świeżymi truskawkami.

Panna cotta z truskawkami

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+