fbpx
Fondant czekoladowy - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Fondant czekoladowy
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 3
czas przygotowania: 20

Składniki

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła
  • 2 jajka
  • 40 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu naturalnego waniliowego Delecta
  • 1 łyżka mąki
  • masło i mąka do posmarowania foremek
  • do podania: cukier puder, świeże owoce

Przygotowanie

KROK 1: Potrzebujesz 3 kokilek o pojemności ok. 150 ml. Piekarnik z blachą w środku nagrzej do 200 stopni C. Kokilki posmaruj masłem i obsyp mąką.

KROK 2: Czekoladę i masło umieść w metalowej lub szklanej misce i postaw nad garnkiem z lekko gotującą się wodą. Gdy składniki się rozpuszczą, wymieszaj wszystko na gładką masę.

KROK 3: W misce umieść jajka, cukier oraz sól, dodaj ekstrakt waniliowy i wymieszaj razem rózgą. Dodaj mąkę i wymieszaj. Dodaj roztopioną czekoladę z masłem i ponownie wymieszaj. Masę przelej do przygotowanych kokilek.

KROK 4: Kokilki umieść na blasze w piekarniku i piecz 10-12 minut. Fondant wyjmij z piekarnika i odstaw na 1-2 minuty. Następnie wyłóż go na talerzyki. Udekoruj cukrem pudrem i owocami.

Fondant czekoladowy

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+