fbpx
Wiśniowa babka kisielowa - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Wiśniowa babka kisielowa
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 15
czas przygotowania: 60

Składniki

Na formę z kominem o pojemności 2l :Dekoracja:

Przygotowanie

Wielkanocna babka potrafi spłatać figla. Za sucha, z zakalcem, nie taka jaka powinna być... Z tym przepisem nie musicie się o nic martwić, babka uda się na 100%.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu).
  2. Formę do babki smarujemy masłem i wysypujemy mąką.
  3. Mąkę przesiewamy, mieszamy z kisielem i proszkiem do pieczenia.
  4. Masło rozpuszczamy i zostawiamy do przestudzenia.
  5. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.
  6. Mąkę dodajemy partiami, miksując na najniższych obrotach.
  7. Na końcu miksowania, wlewamy wąskim strumieniem ostudzone masło.
  8. Masę przelewamy do formy i pieczemy przez 30-35 minut, do suchego patyczka.
  9. W garnku rozrabiamy cukier puder z sokiem z cytryny, podgrzewając do uzyskania konsystencji lukru.
  10. Ostudzoną babkę wyjmujemy z formy, wykańczamy lukrem i (opcjonalnie) posiekanymi wiśniami.
  11. Dekorujemy dowolnym pikiem.

Teraz można zaczynać Wielkanoc!

Wiśniowa babka kisielowa

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+