Składniki
Na formę z kominem o pojemności 2l :- 4 jajka
- 125 g cukru
- 180 g mąki pszennej
- 2 opakowania kisielu o smaku wiśniowym Delecta
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- 125 g masła
- 125 g cukru pudru
- 3 łyżki soku z cytryny
- 15 g wiśni Bakalland (opcjonalnie)
Przygotowanie
Wielkanocna babka potrafi spłatać figla. Za sucha, z zakalcem, nie taka jaka powinna być... Z tym przepisem nie musicie się o nic martwić, babka uda się na 100%.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu).
- Formę do babki smarujemy masłem i wysypujemy mąką.
- Mąkę przesiewamy, mieszamy z kisielem i proszkiem do pieczenia.
- Masło rozpuszczamy i zostawiamy do przestudzenia.
- Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.
- Mąkę dodajemy partiami, miksując na najniższych obrotach.
- Na końcu miksowania, wlewamy wąskim strumieniem ostudzone masło.
- Masę przelewamy do formy i pieczemy przez 30-35 minut, do suchego patyczka.
- W garnku rozrabiamy cukier puder z sokiem z cytryny, podgrzewając do uzyskania konsystencji lukru.
- Ostudzoną babkę wyjmujemy z formy, wykańczamy lukrem i (opcjonalnie) posiekanymi wiśniami.
- Dekorujemy dowolnym pikiem.
Teraz można zaczynać Wielkanoc!