fbpx
Wiśniowa babka kisielowa - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Wiśniowa babka kisielowa
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 15
czas przygotowania: 60

Składniki

Na formę z kominem o pojemności 2l :Dekoracja:

Przygotowanie

Wielkanocna babka potrafi spłatać figla. Za sucha, z zakalcem, nie taka jaka powinna być... Z tym przepisem nie musicie się o nic martwić, babka uda się na 100%.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu).
  2. Formę do babki smarujemy masłem i wysypujemy mąką.
  3. Mąkę przesiewamy, mieszamy z kisielem i proszkiem do pieczenia.
  4. Masło rozpuszczamy i zostawiamy do przestudzenia.
  5. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.
  6. Mąkę dodajemy partiami, miksując na najniższych obrotach.
  7. Na końcu miksowania, wlewamy wąskim strumieniem ostudzone masło.
  8. Masę przelewamy do formy i pieczemy przez 30-35 minut, do suchego patyczka.
  9. W garnku rozrabiamy cukier puder z sokiem z cytryny, podgrzewając do uzyskania konsystencji lukru.
  10. Ostudzoną babkę wyjmujemy z formy, wykańczamy lukrem i (opcjonalnie) posiekanymi wiśniami.
  11. Dekorujemy dowolnym pikiem.

Teraz można zaczynać Wielkanoc!

Wiśniowa babka kisielowa

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+