2h 12 porcji Łatwy 1h
Torcik orzechowo-serowy
Torcik orzechowo-serowy

Torcik orzechowo-serowy

Składniki

Spód:

Nadzienie:

  • 750 g twarogu
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 jaja
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 4 łyżki likieru kawowego

Dekoracje:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • kilka przepołowionych pralinek orzechowych

Jak przygotować torcik orzechowo-serowy?

Własnoręcznie przygotowany tort to zawsze najlepszy prezent – docenia się go o wiele bardziej niż kupiony, który nie wymaga wysiłku. Oto jedna z propozycji pysznego tortu, którą można wykonać samodzielnie!

  1. Biszkopty i orzechy mielimy w blenderze na drobny proszek.
  2. Dodajemy łyżkę kawy i roztopione masło, miksujemy do połączenia składników.
  3. Wykładamy mieszanką dno tortownicy i uklepujemy.
  4. Wstawiamy do lodówki na około 15 minut.
  5. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175ºC (bez termoobiegu).
  6. Szybko miksujemy twaróg, mascarpone, jaja, cukier i mąkę pszenną.
  7. Dodajemy sypką kawę i likier kawowy, miksujemy do połączenia.
  8. Dodajemy roztopioną w kąpieli wodnej i przestudzoną czekoladę, miksujemy.
  9. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez około 50 minut.
  10. Studzimy w stygnącym piekarniku, a gdy ciasto ostygnie, wstawiamy do lodówki na około godzinę.
  11. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy podgrzaną śmietankę, mieszamy do połączenia.
  12. Torcik zalewamy polewą, dekorujemy przeciętymi na pół pralinami.
  13. Wbijamy urodzinowy pik!

Kawowy aromat i dekoracje z pralinek dodadzą naszemu torcikowi wyjątkowości – solenizant będzie zachwycony!

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: