fbpx
Murzynek z orzechami i polewą kakaową - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Murzynek z orzechami i polewą kakaową
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 16
czas przygotowania: 60

Składniki

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki oleju roślinnego
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
  • 1 szklanka posiekanych orzechów Bakalland (np. włoskich, laskowych)

Polewa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mleka

Przygotowanie

KROK 1: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. W dużej misce wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cukier. W osobnej misce wymieszaj mleko, olej i jajka. Połącz składniki mokre ze składnikami suchymi, mieszając do uzyskania jednolitej masy.

KROK 2: Dodaj posiekane orzechy do ciasta i delikatnie wymieszaj. Przelej ciasto do formy (np. keksówki lub kwadratowej formy o boku około 20 cm), wcześniej wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.

KROK 3: Piecz ciasto przez około 40-45 minut lub do momentu, gdy patyczek wbity w środek wyjdzie suchy. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozwól mu ostygnąć.

KROK 4: Przygotuj polewę czekoladową. Roztop czekoladę z masłem i mlekiem w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, mieszając do uzyskania gładkiej konsystencji.

KROK 5: Polej ostudzone ciasto polewą czekoladową, równomiernie rozprowadzając ją po wierzchu. Posyp posiekanymi orzechami. Pozwól polewie stężeć przed podaniem.

Murzynek z orzechami i polewą kakaową

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+