fbpx
Szarlotka tradycyjna - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Szarlotka tradycyjna
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 16
czas przygotowania: 90

Składniki

Ciasto:Nadzienie:
  • 1 opakowanie jabłek prażonych Bakalland

Przygotowanie

Klasyczne szarlotka to ciasto, które często gości na naszych stołach. Oto nasza propozycja na ten pyszny wypiek!

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  2. Wsypujemy zawartość torebki z ciastem do głębokiej miski, dodajemy jajo, tłuszcz i cukier cynamonowy.
  3. Miksujemy składniki przez około 2-3 minuty do połączenia się składników.
  4. Natłuszczamy blaszkę do pieczenia.
  5. Połowę ciasta trzemy na tarce z grubymi oczkami bezpośrednio do formy, a następnie dociskamy do ścianek.
  6. Na ciasto wykładamy masę jabłkową, a na wierzch trzemy drugą część ciasta.
  7. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 40-45 minut.
  8. Gotowe ciasto dekorujemy ulubionym pikiem.

Takie pyszne ciasto z jabłkami najlepiej podać na ciepło, najlepiej z lodami waniliowymi - nikt mu się nie oprze!

Szarlotka tradycyjna - Delektujemy.pl

Szarlotka tradycyjna

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+