Szarlotka tradycyjna

1 h 16 porcji

Jest takie ciasto, które wychodzi zawsze. Przed Wami najprostsza SZARLOTKA!

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

Wstęp

Są ciasta, do których nie trzeba robić zakupów. Przygotowuję je bowiem ze składników, które zawsze są w domu: mąka, masło, jajka i jabłka. Wychodzi zawsze i nigdy się nie nudzi!

Jak przygotować najlepsze ciasto z jabłkami?

Zaczynam od przygotowania kruchego ciasta. Z mąki, masła, jajek, cukru, cukru cynamonowego i proszku do pieczenia zagniatam
ciasto w formie kuli, dzielę je na 2 części i wkładam na 12 godzin do lodówki.

Przygotowujemy blaszkę do pieczenia. Ciasto wyciągam z lodówki i trę na tarce z grubymi oczkami bezpośrednio do formy, a następnie dociskam do ścianek. Na ciasto wykładam masę jabłkową, a później trę drugą część ciasta.

Całość wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piekę przez 1 godzinę. Takie pyszne ciasto z jabłkami podaję na ciepło, najchętniej z lodami waniliowymi 🙂

Przygotowałam dla Ciebie muzykę, z którą praca będzie przyjemniejsza!

Dodaj komentarz

Powiadom o
avatar
wpDiscuz