Szarlotka tradycyjna

1 h 30 min16 porcjiŁatwy

Jest takie ciasto, które wychodzi zawsze. Przed Wami najprostsza SZARLOTKA!

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

Jak przygotować tradycyjną szarlotkę?

Klasyczne szarlotka to ciasto, które często gości na naszych stołach. Oto nasza propozycja na ten pyszny wypiek!

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  2. Wsypujemy zawartość torebki z ciastem do głębokiej miski, dodajemy jajo, tłuszcz i cukier cynamonowy.
  3. Miksujemy składniki za pomocą mieszadeł świderków przez około 2-3 minuty do połączenia się składników.
  4. Natłuszczamy blaszkę do pieczenia.
  5. Połowę ciasta trzemy na tarce z grubymi oczkami bezpośrednio do formy, a następnie dociskamy do ścianek.
  6. Na ciasto wykładamy masę jabłkową, a na wierzch trzemy drugą część ciasta.
  7. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 40-45 minut.
  8. Gotowe ciasto dekorujemy ulubionym pikiem.

Takie pyszne ciasto z jabłkami najlepiej podać na ciepło, najlepiej z lodami waniliowymi – nikt mu się nie oprze!

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...

Dodaj komentarz

Powiadom o
avatar
wpDiscuz