Wiosenna galaretka ziołowo-pomarańczowa
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
4
czas przygotowania:
60 min.
Składniki
Galaretka:- 1 opakowanie galaretki smak cytrynowy Delecta
- 425 ml wody
- garść świeżej melisy i bazylii
- sok z 4 pomarańczy (około 400 ml)
- 5 g agaru
- serduszka z galaretki
- 1 opakowanie płatków czekoladowych Decorada
Przygotowanie
Deser łączy zimowe owoce cytrusowe i nutę świeżych ziół, które zwiastują wiosnę. Kto jeszcze nie miał okazji wypróbować deserów z nutą ziołową - zapraszamy!
- Melisę i bazylię drobno siekamy lub blendujemy.
- Galaretkę deserową rozpuszczamy w 375 ml wody i dodajemy do niej posiekane zioła.
- Tak przygotowany płyn przelewamy do miseczek i odkładamy do stężenia do lodówki na 1 godzinę.
- Agar rozpuszczamy w 50 ml ciepłej wody, dolewamy do soku i mieszamy.
- Sok wylewamy na wierzch stężałych galaretek.
- Wierzch wykańczamy płatkami czekoladowymi i serduszkiem z galaretki.
- Dekorujemy pikami.
Orzeźwiający smak w sam raz na popołudniową przekąskę.