Krem z kawy Anatol z jabłkami i różyczkami jabłkowymi

1 h 6 porcji

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

Pobierz piki

Jak przygotować Krem z kawy Anatol z jabłkami i różyczkami jabłkowymi?

Zaczynam od przygotowania budyniu – zmiana w stosunku do klasycznego przepisu z opakowania będzie taka, że budyń przygotuję na mleku w połączeniu z kawą zbożową.

Zawartość torebki z budyniem rozpuszczam w 100 ml mleka. Torebki kawy zbożowej zalewam 100 ml wrzątku i zaparzam przez kilka minut, a następnie zalewam pozostałym mlekiem.

W garnku umieszczam połączoną kawę zbożową z mlekiem, dodaję cukier i zagotowuję. Następnie dodaję rozpuszczony w mleku budyń i mieszam całość do zgęstnienia. Garnek z budyniem przykrywam szczelnie folią spożywczą i odstawiam do ostygnięcia.

Ciasto na różyczki przygotowuję według tego przepisu krok po kroku.

Wystudzony budyń przekładam do dzieży miksera, dodaję serek mascarpone i masło orzechowe, a następnie miksuję do uzyskania gładkiego kremu. Budyń rozlewam do miseczek i umieszczam w każdej z nich różyczkę jabłkową.

Jabłka myję, obieram i kroję w kostkę, dodaję odrobinę wody i następnie duszę w rondelku z dodatkiem rodzynek. Gotowy budyń podaję z duszonymi owocami, którymi polewam wierzch deseru.

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...