fbpx
Wilgotne ciasto z borówkami - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Wilgotne ciasto z borówkami
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 10
czas przygotowania: 70

Składniki

Przygotowanie

KROK 1: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Formę do pieczenia keksówki wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj masłem i oprósz mąką, aby ciasto nie przywarło.

KROK 2: W dużej misce ubij jajka z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodaj roztopione masło i ekstrakt z wanilii, a następnie dokładnie wymieszaj.

KROK 3: Do mokrej mieszanki dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, na przemian z mlekiem. Mieszaj delikatnie, aż wszystkie składniki dobrze się połączą i nie będzie grudek.

KROK 4: Do gotowego ciasta dodaj borówki, delikatnie mieszając, aby równomiernie się rozprowadziły. Wlej ciasto do przygotowanej formy, wyrównaj wierzch łyżką.

KROK 5: Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 50-60 minut, do momentu, aż ciasto będzie złociste i suche w środku (sprawdź patyczkiem). Po upieczeniu, pozostaw do ostygnięcia w formie przez 10 minut, a następnie wyjmij i ostudź całkowicie na kratce. Przed podaniem posyp cukrem pudrem i udekoruj świeżymi borówkami oraz listkami mięty.

 

Rada:

Aby uniknąć opadania borówek na dno ciasta, przed dodaniem ich do masy, obtocz je delikatnie w mące. Dzięki temu borówki równomiernie rozłożą się w całym cieście podczas pieczenia, co zapewni bardziej atrakcyjny wygląd i smak każdego kawałka.

Wilgotne ciasto z borówkami

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Edyta

16-07-2024

Ocena:

Fajny przepis, zaraz spróbuję upiec

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+