fbpx
Ciasto kukułka - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Ciasto kukułka
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 24
czas przygotowania: 120

Składniki

Ciasto czekoladowe:

Poncz:

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 3 łyżeczki cukru
  • 100 ml wódki lub likieru

Krem czekoladowy:

  • 125 ml zaparzonej kawy
  • 125 ml wódki lub likieru
  • 300 g czekolady deserowej

Krem śmietanowy:

  • 1 l schłodzonej śmietanki 36% tłuszczu
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 15 g żelatyny Delecta
  • 80 ml gorącej wody
  • 1 opakowanie 120 g okrągłych biszkoptów

Przygotowanie

KROK 1: Masło rozpuść i przestudź. W dużej misce umieść zawartość opakowania z ciastem, jajka, wodę oraz rozpuszczone masło. Miksuj na wysokich obrotach przez 3 minuty. Blachę o wymiarach 35 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej do niej ciasto i piecz przez 45 minut w 180 stopniach C. Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostudzenia.

KROK 2: Przygotuj poncz: kawę zalej wrzącą wodą, dodaj cukier i alkohol. Wymieszaj i ostudź.

KROK 3: Przygotuj krem czekoladowy: w rondelku umieść kawę, alkohol i połamaną na kawałki czekoladę. Podgrzej na bardzo małym ogniu, aż czekolada się rozpuści. Wymieszaj na jednolity krem. Odstaw do ostudzenia.

KROK 4: Przygotuj krem śmietanowy: żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i odstaw na 5 minut. Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec wlej żelatynę i jeszcze chwilę ubijaj.

KROK 5: Ciasto czekoladowe przekrój na dwa blaty. Pierwszy blat umieść w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Nasącz go ponczem. Wyłóż połowę kremu śmietanowego. Na nim ułóż biszkopty maczane krótko w ponczu. Wierzch biszkoptów posmaruj 3/4 kremu czekoladowego. Wyłóż resztę kremu śmietanowego i przykryj drugim blatem ciasta czekoladowego. Wierzch nasącz pozostałym ponczem i polej pozostałym kremem czekoladowym.

Ciasto kukułka - Delektujemy.pl

Ciasto kukułka

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+