Piernik z bakaliami i jabłkiem w polewie czekoladowej.

1 h 30 min12 porcjiŁatwy

Składniki

Wstęp

Ile osób na świecie, tyle przepisów na piernik. Z miodem, z czekoladą, z orzechami… A co powiecie na piernik z bakaliami i…jabłkiem! Ozdobiony pysznie czekoladową polewą i czerwonym jak nosek renifera pikiem z pewnością Wam zasmakuje.

Jak przygotować Piernik z bakaliami i jabłkiem w polewie czekoladowej?

Ciasto przyrządzam według przepisu z opakowania ciasta duża blacha piernik. Do wysokiej miski wbijam jaja, dodaję wodę i olej, wsypuję zawartość torebki, po czym miksuję na najwyższych obrotach przez 4 minuty.

Umyte i obrane jabłka kroję na mandolinie na cieniutkie plasterki. ¾ dodaję do ciasta, a ¼ zostawiam do wyłożenia na wierzchu ciasta. Gotową masę przekładam do keksówki, wykładam pozostałymi plasterkami jabłka i piekę około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone ciasto polewam polewą Delecta i obsypuję prażonymi orzechami laskowymi.

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...