fbpx
Piernik z bakaliami i jabłkiem w polewie czekoladowej - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Piernik z bakaliami i jabłkiem w polewie czekoladowej
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 70

Składniki

Ciasto:Dekoracje:

Przygotowanie

Czy może być lepszy wypiek na zimę niż piernik? Doskonały na Święta i na inne okazje, pełny aromatu i bakalii. Po prostu trzeba go przygotować!

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu).
  2. Ciasto przyrządzamy według przepisu z opakowania.
  3. Do wysokiej miski wbijamy jaja, dodajemy wodę i olej, wsypujemy zawartość torebki, po czym miksujemy na najwyższych obrotach przez 4 minuty.
  4. Umyte i obrane jabłka kroimy na mandolinie na cieniutkie plasterki.
  5. ¾ jabłek dodajemy do ciasta, a ¼ zostawiamy do wyłożenia na wierzchu ciasta.
  6. Gotową masę przekładamy do keksówki, wykładamy pozostałymi plasterkami jabłka i pieczemy około 45-50 minut w nagrzanym piekarniku.
  7. Upieczone ciasto polewamy polewą, obsypujemy prażonymi na suchej patelni orzechami laskowymi i dekorujemy ulubionym pikiem.

Taki piernik można piec co weekend - z innymi dodatkami i dekoracjami. Zawsze będzie znakomicie smakował z kubkiem kakao!

Piernik z bakaliami i jabłkiem w polewie czekoladowej - Delektujemy.pl

Piernik z bakaliami i jabłkiem w polewie czekoladowej

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+