fbpx
Szarlotka z budyniem - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Szarlotka z budyniem
Udostępnij:
Trudność: 2 / 3
ilość porcji: 20
czas przygotowania: 45 min.

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

KROK 1: W misce umieść mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, zimne masło pokrojone w kostkę i jajko. Ciasto wyrób mikserem przez 2-3 minuty. Z ciasta uformuj kulę, zawiń w folię i wstaw do lodówki na godzinę.

KROK 2: Ugotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając 2 łyżki cukru. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na kawałki. Włóż je do garnka, dodaj cynamon i gotuj przez 10 minut pod przykryciem, aż jabłka zmiękną.

KROK 3: Formę o wymiarach 22 × 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wyjmij z lodówki i podziel na dwie części. Mniejszą część zawiń w folię i wstaw do zamrażalnika. Większą część ciasta pokrój na plasterki i wypełnij nimi dno formy. Na ciasto wyłóż jabłka, a następnie budyń. Wyjmij ciasto z zamrażalnika i zetrzyj na tarce o grubych oczkach bezpośrednio na warstwę budyniu.

KROK 4: Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz ok. 45 minut. Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem.

Szarlotka z budyniem to idealny przepis na jesienne, chłodne dni, kiedy natura obdarowuje nas najpiękniejszymi darami. Wyobraź sobie aromat świeżo upieczonego ciasta unoszący się w kuchni, połączenie kruchości z delikatnym, waniliowym budyniem oraz słodko-kwaśnymi jabłkami, które właśnie teraz są w pełni sezonu. Jesień to czas, kiedy jabłka osiągają swoją najlepszą formę – soczyste, pełne smaku i aromatu. Ten deser to prawdziwa uczta dla zmysłów, która przywołuje wspomnienia o ciepłych wieczorach spędzonych w gronie najbliższych, z kubkiem gorącej herbaty w dłoni. Szarlotka z budyniem to kwintesencja jesiennego komfortu – idealna na chwilę wytchnienia i smakowania ulotnych chwil tej magicznej pory roku.

Szarlotka z budyniem - Delektujemy.pl

Dobra rada:

Ciekawym pomysłem jest dodanie do budyniu odrobiny skórki z cytryny lub pomarańczy. Cytrusowa nuta doda deserowi świeżości i przyjemnie zbalansuje słodycz jabłek oraz budyniu. Skórkę najlepiej zetrzeć na drobnej tarce, uważając, aby nie zetrzeć gorzkiej, białej części.

Szarlotka z budyniem

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+