Wilgotne ciasto z borówkami - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 10
Czas przygotowania: 70 min.

Składniki

Przygotowanie

KROK 1: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Formę do pieczenia keksówki wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj masłem i oprósz mąką, aby ciasto nie przywarło.

KROK 2: W dużej misce ubij jajka z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodaj roztopione masło i ekstrakt z wanilii, a następnie dokładnie wymieszaj.

KROK 3: Do mokrej mieszanki dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, na przemian z mlekiem. Mieszaj delikatnie, aż wszystkie składniki dobrze się połączą i nie będzie grudek.

KROK 4: Do gotowego ciasta dodaj borówki, delikatnie mieszając, aby równomiernie się rozprowadziły. Wlej ciasto do przygotowanej formy, wyrównaj wierzch łyżką.

KROK 5: Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 50-60 minut, do momentu, aż ciasto będzie złociste i suche w środku (sprawdź patyczkiem). Po upieczeniu, pozostaw do ostygnięcia w formie przez 10 minut, a następnie wyjmij i ostudź całkowicie na kratce. Przed podaniem posyp cukrem pudrem i udekoruj świeżymi borówkami oraz listkami mięty.

 

Rada:

Aby uniknąć opadania borówek na dno ciasta, przed dodaniem ich do masy, obtocz je delikatnie w mące. Dzięki temu borówki równomiernie rozłożą się w całym cieście podczas pieczenia, co zapewni bardziej atrakcyjny wygląd i smak każdego kawałka.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy