fbpx
Wilgotne ciasto czekoladowe z wiśniami - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Wilgotne ciasto czekoladowe z wiśniami
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 65

Składniki

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 150 g masła
  • 150 g cukru
  • 4 jajka
  • 120 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
  • 300 g wydrylowanych wiśni (świeżych lub z kompotu)
  • szczypta soli

Przygotowanie

To ciasto najlepiej piec  w prostokątnej formie o wymiarach zbliżonych do 20x30 cm.

KROK 1: Rozpocznij od przygotowania formy do pieczenia, smarując ją masłem i oprószając mąką. Następnie rozpuść czekoladę wraz z masłem w kąpieli wodnej lub w mikrofali, mieszając co jakiś czas, aby składniki dobrze się połączyły.

KROK 2: W dużej misce ubij jajka z cukrem, aż masa stanie się puszysta i jasna. Delikatnie wmieszaj przestudzoną czekoladę z masłem. Następnie dodaj przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia, mieszając delikatnie do połączenia składników.

KROK 3: Na dno przygotowanej formy wyłóż połowę ciasta, a na nim równomiernie rozłóż połowę wiśni. Przykryj resztą ciasta, a na wierzchu poukładaj pozostałe wiśnie.

KROK 4: Piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C przez około 45 minut. Sprawdź suchym patyczkiem, czy ciasto jest upieczone – patyczek powinien być suchy lub z jedynie kilkoma okruszkami.

KROK 5: Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozwól mu ostygnąć w formie. Przed podaniem możesz posypać ciasto cukrem pudrem dla dodatkowej dekoracji. Ciasto najlepiej smakuje, gdy jest lekko ciepłe.

Wilgotne ciasto czekoladowe z wiśniami

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+