Czekoladowe ptysie

  • 5,0
  • Średni
  • 15min
  • 16 porcji
  • 30min
  • 3
Czekoladowe ptysie

Czekoladowe ptysie

  • 5,0
  • Średni
  • 15min
  • 16 porcji
  • 30min
  • 3

Składniki

Poniższa lista może pełnić rolę Twojej listy zakupów. Kliknij w pole obok wybranego składnika, jeśli już go masz.

Ciasto

  • 1 opakowanie ciasta karpatka Delecta
  • 250 ml wody (ok. 1 szklanki)
  • 125 g margaryny
  • 4–5 jaj
  • cukier puder do dekoracji
  • 2 łyżki kakao

Krem

  • 500 ml mleka
  • 200 g masła lub margaryny

Jak przygotować karpatkę czekoladową?

Aby ułatwić sobie przygotowanie wybranego przepisu możesz zaznaczyć kolejne wykonane czynności klikając w wybrany punkt.

Ptysie to małe, zgrabne ciasteczka wypełnione pysznym kremem. My podpowiadamy ich czekoladową wersję.

  1. Zagotuj wodę z tłuszczem, dodaj zawartość torebki z ciastem i kakao. Podgrzewaj na małym ogniu (ok. 1 min.), energicznie rozcierając masę. Wystudź.
  2. Nastaw piekarnik na temp. 220°C (bez termoobiegu).
  3. Do chłodnej masy wbijaj kolejno jaja i miksuj na najwyższych obrotach przez ok. 5 min.
  4. Ciasto podziel na dwie części. Każdą z nich rozprowadź cienką warstwą w tortownicy o śr. 28 cm lub na blasze o wymiarach 25×30 cm (wysmarowanych tłuszczem i wysypanych mąką).
  5. Wstaw do nagrzanego to temp. 220°C piekarnika i piecz 25-30 min (każde ciasto piecz oddzielnie).
  6. Po upieczeniu wystudź ciasto.
  7. Przygotuj krem wg instrukcji podanej na opakowaniu.
  8. Na dolną warstwę ciasta wyłóż przygotowany krem, przykryj górną warstwą ciasta.
  9. Wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny do schłodzenia.
  10. Przed podaniem ciasto udekoruj cukrem pudrem.

My już nie możemy się oprzeć tym cudom, więc oddalamy się do pokoju z czekoladowym ptysiem. Wam polecamy to samo 🙂

Oceń przepis 5,0
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Czekoladowe ptysie
Średnia ocena: 5,0
Ilość ocen: 50