Jak przygotować karpatkę czekoladową?
Aby ułatwić sobie przygotowanie wybranego przepisu możesz zaznaczyć kolejne wykonane czynności klikając w wybrany punkt.Ptysie to małe, zgrabne ciasteczka wypełnione pysznym kremem. My podpowiadamy ich czekoladową wersję.
- Zagotuj wodę z tłuszczem, dodaj zawartość torebki z ciastem i kakao. Podgrzewaj na małym ogniu (ok. 1 min.), energicznie rozcierając masę. Wystudź.
- Nastaw piekarnik na temp. 220°C (bez termoobiegu).
- Do chłodnej masy wbijaj kolejno jaja i miksuj na najwyższych obrotach przez ok. 5 min.
- Ciasto podziel na dwie części. Każdą z nich rozprowadź cienką warstwą w tortownicy o śr. 28 cm lub na blasze o wymiarach 25×30 cm (wysmarowanych tłuszczem i wysypanych mąką).
- Wstaw do nagrzanego to temp. 220°C piekarnika i piecz 25-30 min (każde ciasto piecz oddzielnie).
- Po upieczeniu wystudź ciasto.
- Przygotuj krem wg instrukcji podanej na opakowaniu.
- Na dolną warstwę ciasta wyłóż przygotowany krem, przykryj górną warstwą ciasta.
- Wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny do schłodzenia.
- Przed podaniem ciasto udekoruj cukrem pudrem.
My już nie możemy się oprzeć tym cudom, więc oddalamy się do pokoju z czekoladowym ptysiem. Wam polecamy to samo 🙂