Czekoladowe ptysie

  • 5,0
  • Średni
  • 15min
  • 16 porcji
  • 30min
  • 1
Czekoladowe ptysie

Czekoladowe ptysie

  • 5,0
  • Średni
  • 15min
  • 16 porcji
  • 30min
  • 1

Składniki

Poniższa lista może pełnić rolę Twojej listy zakupów. Kliknij w pole obok wybranego składnika, jeśli już go masz.

Ciasto

Masa śmietanowa

  • 500 ml schłodzonej śmietanki 30%

Jak przygotować karpatkę czekoladową?

Aby ułatwić sobie przygotowanie wybranego przepisu możesz zaznaczyć kolejne wykonane czynności klikając w wybrany punkt.

Ptysie to małe, zgrabne ciasteczka wypełnione pysznym kremem. My podpowiadamy ich czekoladową wersję.

  1. Zagotuj wodę z tłuszczem, dodaj zawartość torebki z ciastem. Podgrzewaj na małym ogniu (ok. 1 min.), energicznie rozcierając masę. Wystudź.
  2. Nastaw piekarnik na temp. 220°C (bez termoobiegu).
  3. Do chłodnej masy wbijaj kolejno jaja i miksuj na najwyższych obrotach przez ok. 5 min.
  4. Ciasto podziel na dwie części. Każdą z nich rozprowadź cienką warstwą w tortownicy o śr. 28 cm lub na blasze o wymiarach 25×30 cm (wysmarowanych tłuszczem i wysypanych mąką).
  5. Wstaw do nagrzanego to temp. 220°C piekarnika i piecz 25-30 min (każde ciasto piecz oddzielnie).
  6. Po upieczeniu wystudź ciasto.
  7. Do wysokiego naczynia wlej dobrze schłodzoną śmietanę i ubijaj mikserem do uzyskania sztywnej konsystencji.
  8. Dodaj zawartość opakowania z mieszanką do masy śmietanowej i jeszcze chwilę miksuj.
  9. Na dolną warstwę ciasta wyłóż przygotowaną masę śmietanową, przykryj górną warstwą ciasta.
  10. Wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny do schłodzenia.
  11. Przed podaniem ciasto udekoruj cukrem pudrem.

My już nie możemy się oprzeć tym cudom, więc oddalamy się do pokoju z czekoladowym ptysiem. Wam polecamy to samo 🙂

Oceń przepis 5,0
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Czekoladowe ptysie
Średnia ocena: 5,0
Ilość ocen: 5,0