1h 12 porcji Łatwy
Walentynkowe brownie z chilli i truskawkami

Walentynkowe brownie z chilli i truskawkami

Składniki

Ciasto:

Masa:

  • 1 jajo
  • 75 g margaryny

Dekoracja:

  • 250 g truskawek

Jak przygotować brownie z chilli i truskawkami?

Ważne chwile zasługują na wyjątkową celebrację – brownie z chili i truskawkami świetnie sprawdzi się na specjalne okazje.

  1. Rozpuszczamy margarynę i zostawiamy do wystudzenia.
  2. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  3. Ciasto przyrządzamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  4. W wysokim naczyniu mieszamy jaja z olejem i powoli dodajemy zawartość torebki z ciastem dosypując sypkie chilli.
  5. Całość miksujemy przez około 4 minuty, aż uzyskamy jednolitą masę.
  6. Przekładamy ciasto do formy w kształcie serca wyłożonej papierem i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 20-25 minut.
  7. Po wyjęciu z piekarnika nakłuwamy wierzch widelcem.
  8. Do głębokiej miski wsypujemy zawartość torebki z masą czekoladową, dodajemy jajo i roztopioną margarynę mieszając do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
  9. Przygotowaną masę wykładamy na upieczone ciasto.
  10. Natychmiast wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy kolejne 9 minut.
  11. Na koniec upieczone ciasto (wierzchnia warstwa powinna być z góry sucha, w środku półpłynna) dekorujemy kawałkami truskawek i ulubionym pikiem.

To deser w sam raz na świętowanie we dwoje – na pewno jednak nada się także na inne okazje. 🙂

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...