Walentynkowe brownie z chilli i truskawkami

1 h 12 porcjiŁatwy

Składniki

Ciasto:

Masa:

  • 1 jajo
  • 75 g margaryny

Dekoracja:

  • 250 g truskawek
Pobierz piki

Wstęp

Tak pomyślałam, że serce to bardzo dziwny schowek. Pomieściło mojego męża, kochane córeczki, rodziców, rodzeństwo, przyjaciół… Kto wie, kogo jeszcze w nim pomieszczę! Jeśli tylko trzeba będzie, znajdzie się miejsce dla każdego. Bo serce ma to do siebie, że im bardziej je dzielimy, tym więcej miłości dostajemy. Zupełnie jak brownie z miłosnym pikiem, im więcej osób go skosztuje, tym więcej ciepła zagości w naszych sercach i brzuszkach.

Jak przygotować brownie z chilli i truskawkami?

Na początku rozpuszczam margarynę i zostawiam do wystudzenia. Następnie nastawiam piekarnik na 180 stopni bez termoobiegu. Ciasto przyrządzam zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W wysokim naczyniu mieszam jaja z olejem i powoli dodaję zawartość torebki z ciastem dosypując papryczkę chilli. Całość miksuję około 4 minuty, aż uzyskam jednolitą masę. Przekładam do formy w kształcie serca wyłożonej papierem i piekę około 20-25 minut. Po wyjęciu z piekarnika nakłuwam wierzch widelcem.

Do głębokiej miski wsypuję zawartość torebki z masą czekoladową, dodaję jajko i roztopioną margarynę mieszając do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Przygotowaną masę wykładam na upieczone ciasto. Natychmiast wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę kolejne 9 minut.

Na koniec upieczone ciasto (wierzchnia warstwa powinna być z góry sucha, w środku półpłynna) dekoruję kawałkami truskawek.

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...