1h 2 porcje Łatwy
Racuchy drożdżowe z malinami

Racuchy drożdżowe z malinami

Składniki

Ciasto:

Dekoracja:

Jak przygotować racuchy drożdżowe z malinami?

Pamiętacie z dzieciństwa te leniwe, letnie poranki, kiedy słońce wpadało zza okna i zwiastowało nowy dzień harców, biegania po lesie i tropienia przygód na wakacjach u dziadków? Znamy przepis, który przypomni Wam ich smak.

  1. Mąkę mieszamy z drożdżami, sodą, solą i cukrem, a następnie dodajemy jajko i mleko.
  2. Mikserem z końcówką rózgi mieszamy ciasto, pod koniec mieszania dodajemy maliny.
  3. Odstawiamy ciasto na 30 minut do wyrośnięcia.
  4. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni i odstawiamy do wystudzenia.
  5. Przygotowujemy miskę z gorącą wodą.
  6. Na patelni rozgrzewamy olej.
  7. Łyżkę, którą będziemy nabierać ciasto najpierw moczymy w gorącej wodzie, a następnie nabieramy ciasto i formujemy na patelni placki.
  8. Placki smażymy z obu stron do momentu, aż będą rumiane.
  9. Upieczone racuchy polewamy miodem, posypujemy prażonymi migdałami i świeżymi malinami.
  10. Dekorujemy pikiem.

Smacznego!

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: