Jak przygotować dietetyczne babeczki z batatami?
Słodycze na diecie? Jak najbardziej! Babeczki z batatami zaspokoją ochotę na coś słodkiego i nie spowodują wyrzutów sumienia.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 165ºC (bez termoobiegu).
- Batata gotujemy lub pieczemy w folii i rozgniatamy na purée.
- Dodajemy rozgniecione banany.
- W osobnej misce ubijamy na sztywną pianę białka z odrobiną soli, dodajemy zmielone płatki owsiane, sodę i proszek do pieczenia.
- Czekoladę topimy w kąpieli wodnej, studzimy i dodajemy do masy.
- Mieszamy wszystko razem i przekładamy do formy muffinkowej do 3/4 wysokości.
- Pieczemy w temperaturze 165-175°C przez 25-30 minut.
- W gotowe muffinki wbijamy ulubione piki.
Szybkie babeczki sprawdzą się na deser lub jako przekąska do pracy czy po treningu. Pycha!