fbpx
Trufle czekoladowe - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Trufle czekoladowe
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 30
czas przygotowania: 30

Składniki

  • 300 g gorzkiej czekolady wysokiej jakości
  • 200 ml śmietany kremówki 36%
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Delecta
  • kakao w proszku do obtoczenia trufli

Przygotowanie

KROK 1: Pokrusz czekoladę na małe kawałki i umieść w średniej wielkości misce.

KROK 2: W rondelku podgrzej śmietanę kremówkę z masłem na średnim ogniu, mieszając, aż masło się rozpuści i śmietana będzie gorąca, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Następnie zdejmij z ognia.

KROK 3: Gorącą śmietanę z masłem wlej do miski z czekoladą. Pozostaw na 1-2 minuty, aby czekolada zaczęła topić się od ciepła śmietany, a następnie delikatnie wymieszaj, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Dodaj ekstrakt waniliowy, jeśli używasz, i wymieszaj.

KROK 4: Przykryj misę folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, aż masa stężeje i będzie miała konsystencję umożliwiającą formowanie kulek.

KROK 5: Kiedy masa jest gotowa, przygotuj niewielkie porcje za pomocą łyżeczki i formuj z nich kulki. Następnie obtocz każdą kulkę w kakao w proszku. Gotowe trufle przechowuj w lodówce do momentu podania.

Trufle czekoladowe

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+