Trufle czekoladowe - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 30
Czas przygotowania: 30 min.

Składniki

  • 300 g gorzkiej czekolady wysokiej jakości
  • 200 ml śmietany kremówki 36%
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Delecta
  • kakao w proszku do obtoczenia trufli

Przygotowanie

KROK 1: Pokrusz czekoladę na małe kawałki i umieść w średniej wielkości misce.

KROK 2: W rondelku podgrzej śmietanę kremówkę z masłem na średnim ogniu, mieszając, aż masło się rozpuści i śmietana będzie gorąca, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Następnie zdejmij z ognia.

KROK 3: Gorącą śmietanę z masłem wlej do miski z czekoladą. Pozostaw na 1-2 minuty, aby czekolada zaczęła topić się od ciepła śmietany, a następnie delikatnie wymieszaj, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Dodaj ekstrakt waniliowy, jeśli używasz, i wymieszaj.

KROK 4: Przykryj misę folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, aż masa stężeje i będzie miała konsystencję umożliwiającą formowanie kulek.

KROK 5: Kiedy masa jest gotowa, przygotuj niewielkie porcje za pomocą łyżeczki i formuj z nich kulki. Następnie obtocz każdą kulkę w kakao w proszku. Gotowe trufle przechowuj w lodówce do momentu podania.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy