fbpx
Sernik ze słonym karmelem - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Sernik ze słonym karmelem
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 30

Składniki

Spód:

  • 200 g herbatników
  • 100 g masła, roztopionego

Masa serowa:

Przygotowanie

KROK 1: Przygotuj spód. Rozkrusz herbatniki w malakserze lub włóż je do woreczka i rozgnieć wałkiem. Dodaj roztopione masło i wymieszaj, aż powstanie jednolita masa. Wyłóż dno tortownicy papierem do pieczenia, a następnie wylep spód herbatnikami, równomiernie dociskając.

KROK 2: Przygotuj masę serową. W dużej misce połącz twaróg, mascarpone, cukier, jajka i ekstrakt waniliowy. Miksuj wszystkie składniki na gładką masę.

KROK 3: Nalej masę serową na przygotowany spód herbatnikowy. Wyrównaj wierzch.

KROK 4: Piecz sernik w nagrzanym piekarniku do 160 stopni C przez około 50-60 minut, aż masa będzie ścięta i lekko zarumieniona na wierzchu. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i pozostaw sernik w środku, aby stopniowo ostygł.

KROK 5: Po ostudzeniu sernika, przygotuj polewę słonego karmelu. Rozpuść masę kajmakową Delecta w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Następnie równomiernie rozprowadź ją na wierzchu sernika.

Sernik ze słonym karmelem

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+