fbpx
Ciasto malinowa księżniczka - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Ciasto malinowa księżniczka
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 24
czas przygotowania: 120

Składniki

Biszkopt czekoladowy:

  • 4 duże jajka – osobno żółtka i białka
  • 160 g drobnego cukru
  • 120g mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • niecała łyżeczka proszku do pieczenia Delecta

Krem:

Dodatkowo:

Galaretka:

Przygotowanie

KROK 1: Białka ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodaj cukier i miksuj dalej, aż powstanie lśniąca piana. Nie przerywając miksowania, dodaj po jednym żółtku.

KROK 2: W misce wymieszaj mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Przesiej do miski z białkami. Wymieszaj delikatnie przy pomocy szpatułki.

KROK 3: Prostokątną blaszkę 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej do niej ciasto i piecz ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni C. Biszkopt ostudź i odwiń z papieru. Do blaszki włóż czysty papier. Biszkopt przekrój wzdłuż na dwa blaty. Pierwszy blat włóż z powrotem do blaszki.

KROK 4: Żelatynę zalej wodą w rondelku i odstaw na 10 minut do napęcznienia. W czystej misce umieść śmietankę, cukier puder i cukier z wanilią i ubij prawie na sztywno. Dodaj ser i zmiksuj do połączenia składników.

KROK 5: Rondelek z żelatyną ustaw na małym ogniu i podgrzewaj przez minutę, aż się rozpuści. Nie gotuj jej. Odstaw chwilę do ostudzenia, następnie wlej do kremu i zmiksuj mikserem.

KROK 6: Na biszkopt w blaszce wyłóż połowę kremu, następnie ułóż warstwę kakaowych herbatników. Na herbatniki rozsmaruj masę kajmakową i przykryj drugą warstwą herbatników. Rozsmaruj pozostały krem i przykryj drugim blatem biszkoptu. Wstaw do lodówki.

KROK 7: Galaretki rozpuść w gorącej wodzie i odstaw do ostudzenia. Jeżeli używasz mrożonych owoców, rozmroź je przed dodaniem do galaretki. Gdy galaretka będzie tężejąca, dodaj do niej owoce i wyłóż na biszkopt. Ciasto wstaw z powrotem do lodówki i odstaw na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

Ciasto malinowa księżniczka - Delektujemy.pl

Ciasto malinowa księżniczka

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+