fbpx
Szybkie ciasto ze śliwkami i kruszonką - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Szybkie ciasto ze śliwkami i kruszonką
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 10
czas przygotowania: 60

Składniki

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 100g masła (roztopionego)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
  • 1/2 kg śliwek (bez pestek, przekrojone na pół)

Kruszonka:

  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru
  • 50g masła (zimnego, pokrojonego na małe kawałki)
  • 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)

Przygotowanie

KROK 1: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Wyłóż formę do pieczenia papierem do pieczenia.

KROK 2: W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia. Dodaj jajka, mleko i roztopione masło. Wymieszaj wszystko dokładnie na jednolite ciasto. Na koniec dodaj śliwki i delikatnie wymieszaj.

KROK 3: Przełóż ciasto do wcześniej przygotowanej formy.

KROK 4: Przygotuj kruszonkę. W małej misce połącz mąkę, cukier, cynamon i zimne masło. Ugniataj składniki palcami, aż powstaną drobne grudki. Posyp kruszonką wierzch ciasta.

KROK 5: Piecz w piekarniku przez około 45 minut lub do momentu, aż kruszonka będzie złoto-brązowa, a ciasto upieczone.

Szybkie ciasto ze śliwkami i kruszonką

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+