2h 12 porcji Średni 14h
Tort waniliowy
Tort waniliowy

Tort waniliowy

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

  • 1 l śmietanki kremówki
  • 3 laski wanilii
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka mleka w proszku
  • dżem z czarnej porzeczki

Dekoracje:

  • owoce sezonowe

Jak przygotować tort waniliowy?

Urodziny, rocznica czy inna ważna okazja? Nie obejdzie się bez tortu – ten jest bardzo prosty i smakuje każdemu!

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  2. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, stopniowo dodajemy cukier, żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
  3. Przelewamy masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 50 minut w nagrzanym piekarniku. Odstawiamy do wystygnięcia.
  4. Do śmietanki wrzucamy laski wanilii przełamane na pół, szczelnie zamykamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin, aby nabrała waniliowego aromatu.
  5. Przecedzamy i ubijamy śmietanę z cukrem pudrem i mlekiem w proszku.
  6. Biszkopt dzielimy na cztery części, używając nici.
  7. Pierwszy placek wykładamy na paterę i przekładamy dżemem porzeczkowym oraz cienką warstwą masy śmietanowej.
  8. Powtarzamy z pozostałymi plackami, przekładając je masą śmietanową.
  9. Rant tortu dekorujemy okruchami z wierzchu biszkoptu.
  10. Tort ozdabiamy sezonowymi owocami.
  11. Odstawiamy do lodówki na co najmniej dwie godziny.
  12. Gotowy tort dekorujemy okolicznościowym pikiem.

Klasyczne, ponadczasowe smaki to zawsze dobre rozwiązanie – tort waniliowy zasmakuje na pewno i jubilatowi, i gościom.

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: