fbpx
Tort waniliowy - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Tort waniliowy
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 2
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 120

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

  • 1 l śmietanki kremówki
  • 3 laski wanilii
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka mleka w proszku
  • dżem z czarnej porzeczki

Do dekoracji:

  • owoce sezonowe

Przygotowanie

KROK 1: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC. 

KROK 2: Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, stopniowo dodajemy cukier, żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.

KROK 3: Przelewamy masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 50 minut w nagrzanym piekarniku. Odstawiamy do wystygnięcia.

KROK 4: Do śmietanki wrzucamy laski wanilii przełamane na pół, szczelnie zamykamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin, aby nabrała waniliowego aromatu.

KROK 5: Przecedzamy i ubijamy śmietanę z cukrem pudrem i mlekiem w proszku.

KROK 6: Biszkopt dzielimy na cztery części, używając nici. Pierwszy placek wykładamy na paterę i przekładamy dżemem porzeczkowym oraz cienką warstwą masy śmietanowej. Powtarzamy z pozostałymi plackami, przekładając je masą śmietanową.

KROK 7: Rant tortu dekorujemy okruchami z wierzchu biszkoptu.

KROK 8: Tort ozdabiamy sezonowymi owocami. Odstawiamy do lodówki na co najmniej dwie godziny.

 

Tort waniliowy

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+