fbpx
Torcik cytrynowo-limonkowy - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Torcik cytrynowo-limonkowy
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 3
ilość porcji: 16
czas przygotowania: 70

Składniki

Ciasto:

Krem:

  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 100 ml wody
  • 250 g serka mascarpone
  • sok z ½ cytryny
  • sok z ½ limonki
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 50 g cukru pudru
  • ½ łyżeczki herbaty matcha
  • 100 ml soku jabłkowego

Dekoracja:

  • 1 owoc granatu

Przygotowanie

KROK 1 - Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).

KROK 2 - Ciasto przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu mieszając jaja z wodą, olejem oraz zawartością torebki z ciastem.

KROK 3 - Masę przelewamy do tortownicy i całość wstawiamy do piekarnika na 30 minut, a po upieczeniu odstawiamy do całkowitego ostudzenia.

KROK 4 - Gotowe ciasto kroimy na trzy blaty.

KROK 5 - Serek mascarpone miksujemy z sokiem z cytryny i limonki, cukrem i skórką z cytryny (zostawiając część do posypania na wierzchu ciasta).

KROK 6 - Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno.

KROK 7 - W drugiej miseczce umieszczamy wodę, wsypujemy zawartość torebki z mieszanką do masy śmietanowej i miksujemy przez 1 minutę, a następnie dodajemy mieszankę do ubitej śmietany i mieszamy.

KROK 8 - Śmietanę dodajemy do serka mascarpone i miksujemy na najniższych obrotach do połączenia wszystkich składników.

KROK 9 - Każdy z blatów nasączamy sokiem jabłkowym, przekładamy kremem i przykrywamy kolejnym blatem.

KROK 10 - Wierzch ciasta także pokrywamy kremem i posypujemy skórką cytrynową.

KROK 11 - 2 łyżki kremu zostawiamy, mieszamy z herbatą matcha i dekorujemy szprycą wierzch ciasta.

KROK 12 - Granat obieramy i ziarenkami dekorujemy wierzch tortu.

Torcik cytrynowo-limonkowy

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+