Torcik cytrynowo-limonkowy

  • 5,0
  • Łatwy
  • 1h
  • 16 porcji
  • 1
Torcik cytrynowo-limonkowy

Torcik cytrynowo-limonkowy

  • 5,0
  • Łatwy
  • 1h
  • 16 porcji
  • 1

Składniki

Poniższa lista może pełnić rolę Twojej listy zakupów. Kliknij w pole obok wybranego składnika, jeśli już go masz.

Ciasto:

Nadzienie:

  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 100 ml wody
  • 250 g serka mascarpone
  • sok z ½ cytryny
  • sok z ½ limonki
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 50 g cukru pudru
  • ½ łyżeczki herbaty matcha
  • 100 ml soku jabłkowego

Dekoracja:

  • 1 owoc granatu

Jak przygotować torcik cytrynowo-limonkowy?

Aby ułatwić sobie przygotowanie wybranego przepisu możesz zaznaczyć kolejne wykonane czynności klikając w wybrany punkt.

Na letnie urodziny i jubileusze świetnie nada się orzeźwiający torcik cytrynowo-limonkowy. Pycha!

  1. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  3. Ciasto przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu mieszając jaja z wodą, olejem oraz zawartością torebki z ciastem.
  4. Masę przelewamy do tortownicy i całość wstawiamy do piekarnika na 30 minut, a po upieczeniu odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
  5. Gotowe ciasto kroimy na trzy blaty, wykorzystując sposób opisany tutaj.
  6. Serek mascarpone miksujemy z sokiem z cytryny i limonki, cukrem i skórką z cytryny (zostawiając część do posypania na wierzchu ciasta).
  7. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno.
  8. W drugiej miseczce umieszczamy wodę, wsypujemy zawartość torebki z mieszanką do masy śmietanowej i miksujemy przez 1 minutę, a następnie dodajemy mieszankę do ubitej śmietany i mieszamy.
  9. Śmietanę dodajemy do serka mascarpone i miksujemy na najniższych obrotach do połączenia wszystkich składników.
  10. Każdy z blatów nasączamy sokiem jabłkowym, przekładamy kremem i przykrywamy kolejnym blatem.
  11. Wierzch ciasta także pokrywamy kremem i posypujemy skórką cytrynową.
  12. 2 łyżki kremu zostawiamy, mieszamy z herbatą matcha i dekorujemy szprycą wierzch ciasta.
  13. Granat obieramy i ziarenkami dekorujemy wierzch tortu. Nie zapominamy o ulubionym piku.

Z takim torcikiem świętowanie będzie idealne – nie za słodkie, orzeźwiające, w sam raz na ciepłe popołudnie.

Oceń przepis 5,0
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Torcik cytrynowo-limonkowy
Średnia ocena: 5,0
Ilość ocen: 58