Jak przygotować torcik cytrynowo-limonkowy?
Aby ułatwić sobie przygotowanie wybranego przepisu możesz zaznaczyć kolejne wykonane czynności klikając w wybrany punkt.Na letnie urodziny i jubileusze świetnie nada się orzeźwiający torcik cytrynowo-limonkowy. Pycha!
- Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
- Ciasto przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu mieszając jaja z wodą, olejem oraz zawartością torebki z ciastem.
- Masę przelewamy do tortownicy i całość wstawiamy do piekarnika na 30 minut, a po upieczeniu odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
- Gotowe ciasto kroimy na trzy blaty, wykorzystując sposób opisany tutaj.
- Serek mascarpone miksujemy z sokiem z cytryny i limonki, cukrem i skórką z cytryny (zostawiając część do posypania na wierzchu ciasta).
- Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno.
- W drugiej miseczce umieszczamy wodę, wsypujemy zawartość torebki z mieszanką do masy śmietanowej i miksujemy przez 1 minutę, a następnie dodajemy mieszankę do ubitej śmietany i mieszamy.
- Śmietanę dodajemy do serka mascarpone i miksujemy na najniższych obrotach do połączenia wszystkich składników.
- Każdy z blatów nasączamy sokiem jabłkowym, przekładamy kremem i przykrywamy kolejnym blatem.
- Wierzch ciasta także pokrywamy kremem i posypujemy skórką cytrynową.
- 2 łyżki kremu zostawiamy, mieszamy z herbatą matcha i dekorujemy szprycą wierzch ciasta.
- Granat obieramy i ziarenkami dekorujemy wierzch tortu. Nie zapominamy o ulubionym piku.
Z takim torcikiem świętowanie będzie idealne – nie za słodkie, orzeźwiające, w sam raz na ciepłe popołudnie.