1h 30min 16 porcji Średni 4h
Biszkopt – kostka kokosowa
Biszkopt – kostka kokosowa

Biszkopt – kostka kokosowa

Składniki

Ciasto:

Poncz:

  • 175 ml przegotowanej wody
  • 25 ml soku z cytryny (sok z 1/2 cytryny)
  • 25 ml alkoholu

Nadzienie:

Jak przygotować biszkoptową kostkę kokosową?

Znakomita alternatywa dla tradycyjnego tortu – kostka kokosowa. Kto przepada za kokosem w takiej formie?

  1. Prostokątną formę (ok. 25×35 cm) smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką.
  2. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C (bez termoobiegu).
  3. Do głębokiej miski wbijamy jajka, dodajemy wodę, wsypujemy zawartość torebki z ciastem, a następnie miksujemy całość na najwyższych obrotach przez 4-5 minut.
  4. Gotową masę przelewamy do formy i wstawiamy do piekarnika na 35-40 minut.
  5. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta, kroimy je w połowie wysokości na dwie części.
  6. Robimy poncz: ciepłą wodę, sok z cytryny oraz alkohol mieszamy w kubku i studzimy.
  7. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z 3 łyżkami kremówki.
  8. Dodajemy startą czekoladę, wiórki kokosowe i cukier smak kokosowy Delecta.
  9. Do śmietanowej mieszanki powoli dodajemy roztopioną czekoladę – ciągle miksując.
  10. Odsypujemy 4 łyżki wiórków kokosowych do dekoracji, a pozostałą część wsypujemy do masy śmietanowej razem z cukrem smak kokosowy Delecta i delikatnie mieszamy łyżką.
  11. Ponczem nasączamy dolną część ciasta i wykładamy na nią połowę kremu.
  12. Od spodu nasączamy górną część i przykrywamy nią całość.
  13. Na wierzch wykładamy pozostały krem, posypujemy wiórkami kokosowymi i płatkami migdałowymi.
  14. Ciasto chłodzimy w lodówce przez 4 godziny.
  15. Wbijamy w tort pik lub girlandę.

Sto lat dla jubilata!

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...