Tort “donut” z lukrem i posypkami

2 h 12 porcjiŁatwy

Składniki

Ciasto:

Lukier:

  • 150 g cukru pudru
  • 1-2 łyżki soku z buraka
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • ½ łyżeczka herbaty matcha
  • ½ łyżeczki kurkumy

Dekoracja:

Pobierz piki

Jak przygotować tort “donut”?

Wszyscy lubią donuty! Są kolorowe, słodkie i ciągle jest ich mało. Czemu by nie powiększyć ich rozmiarów i podać w formie tortu?

  1. Przygotowujemy formę do donutów lub metalową miskę, którą smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175°C (bez termoobiegu).
  2. W drugiej misce miksujemy na najwyższych obrotach mieszankę do wypieku biszkoptu z jajami, wodą i jogurtem. Składniki muszą połączyć się w gładką masę.
  3. Gotową masę dzielimy na 3 części: pierwszą wkładamy do misy z mąką i pieczemy 30 minut. Powtarzamy czynność z drugą i trzecią częścią. Odstawiamy biszkopty do ostudzenia.
  4. Ostudzone biszkopty przekładamy na deskę i wycinamy w ich środku koła z pomocą małej miski.
  5. Następnie dzielimy na trzy miseczki cukier puder. Do pierwszej dodajemy łyżeczkę soku z buraka, do drugiej herbatę matcha i 2 łyżki soku z cytryny, a do trzeciej kurkumę i pozostały sok z cytryny. Ucieramy do uzyskania gęstej konsystencji lukrów.
  6. Każdy „donut” polewamy innym kolorem lukru i dekorujemy posypkami.
  7. Układamy obręcze jedna na drugiej, by stworzyć warstwowy tort.
  8. Wbijamy wybraną girlandę z pikami.

Taki tort zaspokoi potrzeby największych fanów donatów. Czy któryś z nich podejmie się pochłonięcia go w całości?

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...