Tort “donut” z lukrem i posypkami

1 h 12 porcjiŁatwy

Składniki

Ciasto:

Lukier:

  • 150 g cukru pudru
  • 1-2 łyżki soku z buraka
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • ½ łyżeczka herbaty matcha
  • ½ łyżeczki kurkumy

Dekoracja:

Pobierz piki

Jak przygotować tort “donut” z lukrem i posypkami?

Na początku przygotowuję metalową miskę o zaokrąglonych krawędziach przy spodzie o średnicy około 22 cm, którą smaruję masłem i wysypuję mąką. Jeśli masz gotową blaszkę w kształcie donutów możesz jej użyć.

Pora na przygotowanie ciasta! Jaja mieszam z wodą i jogurtem, dodaję zawartość opakowań z biszkoptem i miksuję na najwyższych obrotach około 7 minut, tak by wszystkie składniki połączyły się w jednorodną masę.

Masę dzielę na 3 części, każdą piekę w misce w temperaturze 175 stopni przez 30 minut. Po wystygnięciu, za pomocą mniejszej miski wycinam koła na środku placków. Jeśli używacie foremki w kształcie donutów czas pieczenia może się nieco różnić.

Następnie dzielę cukier puder na 3 części. Do jednej dodaję sok z buraka, łyżeczka po łyżeczce sprawdzając gęstość. Drugą część barwię na zielono dodając herbatę matcha i 2 łyżki soku z cytryny. Do ostatniej części dodaję kurkumę i pozostałą część soku z cytryny, otrzymując żółty lukier.

Każdy donut polewam lukrem osobno i posypuję kolorowymi posypkami. Na koniec układam obręcze jedna na drugiej. Opcjonalnie można delikatnie je skleić dodatkowym lukrem.

Brak ocen. 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...