fbpx

PRZEPIS OD SŁODKI TEMAT

Tort czekoladowy z kajmakiem - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Tort czekoladowy z kajmakiem
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 2
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 120

Składniki

Biszkopt:

  • 4 jajka L
  • 5 łyżek cukru
  • 28 g kakao
  • 120 g mąki tortowej

Krem czekoladowy:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 250 g mlecznej czekolady
  • 500 g śmietanki 36%

Polewa:

  • 70 g mlecznej czekolady
  • 30 g gorzkiej czekolady
  • 60 ml śmietanki

Nasączenie:

  • 200 ml gorącego mleka
  • łyżka cukru
  • łyżka kakao

Dodatkowo:

Przygotowanie

KROK 1: Całe jajka ubij z cukrem na jasny krem. Mąkę wymieszaj z kakao i dodaj w 3 partiach do masy jajecznej - delikatnie wymieszaj. Masę biszkoptową wyłóż do rantu cukierniczego z papierem do pieczenia (średnica 18 cm) i piecz ok. 30 minut w 170 stopniach bez termoobiegu. 
 
KROK 2: Śmietankę do kremu podgrzej. Zdejmij z palnika i wsyp posiekane czekolady - mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Przykryj folią w kontakcie i wstaw do lodówki na całą noc. 
 
KROK 3: Przygotuj nasączenie - wymieszaj podane składniki. Biszkopt przekrój na 3 części. Jeśli wyrósł z górką, to go wyrównaj. Nasącz pierwszy biszkopt, posmaruj 1/2 konfitury malinowej. 
 
KROK 4: Schłodzony krem ubij na sztywno. Odłóż 2 łyżki na rozetki, a resztę podziel na 2 części. Jedną z nich wyłóż na konfiturę malinową. Zabezpiecz brzeg biszkoptu, a następnie wyłóż 1/2 kajmaku, przykryj drugim nasączonym biszkoptem. Na biszkopcie rozsmaruj resztę kremu i za pomocą rękawa cukierniczego wtłocz do kremu w kilku miejscach kajmak. Przykryj ostatnim biszkoptem i wstaw tort do lodówki na kilka godzin. Warto złożyć tort w rancie cukierniczym. 
 
KROK 5: Wyjmij tort z rantu. Jeśli jest potrzeba, wyrównaj brzegi. Przygotuj polewę. W gorącej śmietance rozpuść czekolady. Wystudzoną polewę wylej na tort i wstaw go ponownie do lodówki. Na schłodzonym torcie zrób rozetki z kremu. 

Tort czekoladowy z kajmakiem

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Lusi

12-06-2024

Ocena:

Pyszny tort,rewelacyjny przepis !

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+