1h 30min 12 porcji Średni 2h 30min
Tort tiramisu z kawowymi rodzynkami

Tort tiramisu z kawowymi rodzynkami

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

Dekoracja:

  • 50 g kakao

Jak przygotować tort tiramisu ?

Tiramisu to kultowy już włoski deser. A gdyby tak przygotować wyjątkowy tort inspirowany włoską tradycją?

  1. Zalewamy rodzynki mocnym espresso, aby namokły.
  2. Dno tortownicy o średnicy 30 cm wykładamy papierem do pieczenia, a brzegów nie smarujemy ani nie wykładamy papierem.
  3. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 150-160ºC (bez termoobiegu).
  4. Biszkopt przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu, przy założeniu, że wykorzystujemy podwójną ilość wszystkich składników.
  5. Masę wlewamy do formy i wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 1 godzinę.
  6. Po tym czasie otwieramy piekarnik i sprawdzamy patyczkiem czy biszkopt jest suchy.
  7. Upieczony biszkopt wyciągamy z pieca, studzimy, po czym kroimy równo na 3 części (wykorzystując ten sposób).
  8. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z połową cukru.
  9. Serek mascarpone ubijamy mikserem z drugą połową cukru, a następnie po łyżce dodajemy serek śmietankowy.
  10. Żelatynę dodajemy do 75 ml kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w wodzie, chwilę czekamy, a następnie podgrzewamy do momentu rozpuszczenia.
  11. Czekamy, aż żelatyna nieco ostygnie (poniżej 40ºC), po czym wąskim strumieniem wlewamy ją do masy serowej.
  12. Całość mieszamy na wysokich obrotach, do połączenia.
  13. Do masy dodajemy ubitą kremówkę, delikatnie mieszamy. Wsypujemy odciśnięte z kawy rodzynki.
  14. Kawę spod rodzynek mieszamy z 250 ml soku pomarańczowego i wykorzystujemy do nasączenia biszkoptu.
  15. Kolejne warstwy najpierw smarujemy masą krówkową, a następnie przekładamy masą i posypujemy kakao.
  16. Tiramisu schładzamy w lodówce przez około 2 h przed podaniem.
  17. Wierzch tortu smarujemy masą krówkową i obsypujemy kakao, dekorujemy bakaliowymi pralinami.
  18. Wbijamy ulubionym pik

To ciasto na wyjątkowe okazje – obdarowana osoba na pewno poczuje, że zostało przygotowane z sercem.

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...