Aniołki zatapiane w pierniczku

  • 5,0
  • Łatwy
  • 45min
  • 20 porcji
  • 1h
  • 1
Aniołki zatapiane w pierniczku

Aniołki zatapiane w pierniczku

  • 5,0
  • Łatwy
  • 45min
  • 20 porcji
  • 1h
  • 1

Składniki

Poniższa lista może pełnić rolę Twojej listy zakupów. Kliknij w pole obok wybranego składnika, jeśli już go masz.

Jak przygotować pierniczki aniołki?

Aby ułatwić sobie przygotowanie wybranego przepisu możesz zaznaczyć kolejne wykonane czynności klikając w wybrany punkt.

A gdyby tak połączyć choinkę piernikową z małymi Aniołkami? Wyjdą piękne ciasteczka, dekorowane czekoladą i posypkami.

  1. Ciasto na pierniczki przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu.
  2. Do miski wsypujemy zawartość torebki z ciastem, dodać jajo i masło. Całość zagniatamy do gładkiej masy.
  3. Wkładamy do zamrażalnika na 30 min.
  4. Ciasto dzielimy na 2 części w proporcjach 1:2.
  5. Rozwałkowujemy na grubość ok 0,5 cm.
  6. Z jednej – mniejszej części, wycinamy aniołki, z drugiej – większej – choinki lub trójkąty, większe niż aniołki.
  7. Ilość aniołków i choinek powinna być jednakowa.
  8. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Włączamy piekarnik, nastawiamy na temp. 180ºC bez termoobiegu.
  9. Wypiekamy ciasteczka około 10 minut.
  10. Po wystudzeniu pierniczki – choinki oblewamy czekoladami do dekoracji, a na środku każdego ciastka przyklejamy aniołka. Brzegi obsypujemy posypką owocową Decorada Delecta.

Piękne ciasteczka piernikowe, pachnące korzennymi przyprawami, udekorowane czekoladą i posypkami będą super się prezentowały na świątecznym stole.

Oceń przepis 5,0
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Aniołki zatapiane w pierniczku
Średnia ocena: 5,0
Ilość ocen: 62