Tort strażaka

1 h 30 min16 porcjiŚredni

Składniki

Baza:

Krem:

Dekoracja:

  • 2 łyżki połamanych ziaren
  • 5-6 rurek waflowych
  • ½ opakowania pianek
  • 1 opakowanie landrynek czerwonych, żółtych lub pomarańczowych
Pobierz piki

Wstęp

Każde dziecko wyobraża sobie kim będzie jak dorośnie. Ja marzyłam o tym, by pracować w sklepie, najlepiej ze słodyczami, w którym od pysznych zapachów i ilości kolorów można nabawić się zawrotu głowy. Mój brat chciał być strażakiem, który jeździ czerwonym wozem, ratuje koty z drzew i gasi pożary. A Wy kim chcieliście być kiedy byliście dziećmi?

Jak przygotować tort strażaka?

Przygotowanie tortu zaczynam od biszkoptu. Mieszam w wysokim naczyniu wodę z jajami i zawartością opakowania. Następnie ciasto przekładam do nasmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką tortownicy i piekę w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 40 minut. Wystudzony biszkopt przekrawam na 3 blaty.

Krem czekoladowy przyrządzam zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Na koniec dodaję miękkie masło i 3 łyżki cukru pudru. Całość miksuję jeszcze chwilkę do otrzymania jednorodnej masy.

Składanie tortu zaczynam od nasączenia blatów biszkoptu ponczem. Następnie nakładam powidła i przekładam przygotowanym kremem. Przykrywam drugim blatem i smaruję masłem orzechowym i warstwą kremu. Przykrywam trzecim blatem i smaruję całość pozostałą częścią kremu na gładko. Posypuję połamanymi ziarnami kakaowca, po czym przekładam na duży talerz.

Płomień do ozdoby przygotowuję krusząc landrynki w woreczku za pomocą tłuczka do mięsa. Sproszkowane cukierki wysypuję na blaszkę z papierem do pieczenia, następnie piekę około 10 minut w nagrzanym do 160 stopni, do momentu, gdy landrynki się roztopią. Ostudzony płat łamię na kawałki w kształcie płomienia. Pianki opalam opalarką kuchenną i układam dookoła tortu. Z rurek układam na wierzchu ciasta stos „chrustu” i na wierzch wbijam płomienie z landrynek.

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...