fbpx
Suflet czekoladowy - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Suflet czekoladowy
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 4
czas przygotowania: 30

Składniki

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła, plus dodatkowo do wysmarowania foremek
  • 3 duże jajka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Delecta
  • 2 łyżki mąki pszennej, plus dodatkowo do oprószenia foremek
  • szczypta soli

Przygotowanie

KROK 1: Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. Foremki do sufletu (około 150 ml każda) dokładnie wysmaruj masłem, a następnie oprósz mąką, wstrząsając nadmiar. To zapobiegnie przywieraniu sufletu do ścianek.

KROK 2: W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę razem z masłem, mieszając, aż składniki się połączą. Odstaw do lekkiego ostygnięcia.

KROK 3: W misce ubij jajka z cukrem i wanilią, aż masa stanie się jasna i puszysta. Następnie delikatnie wmieszaj przesianą mąkę oraz szczyptę soli.

KROK 4: Do masy jajecznej dodaj stopniowo ostudzoną czekoladę z masłem, delikatnie mieszając, aby nie stracić powietrza wbitego w jajka.

KROK 5: Napełnij przygotowane foremki masą do 3/4 wysokości. Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 12-15 minut. Suflet powinien być wypieczony z wierzchu, ale nadal lekko płynny w środku.

Suflet czekoladowy

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+