fbpx
Lava cake - płynne ciasto czekoladowe - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Lava cake - płynne ciasto czekoladowe
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 4
czas przygotowania: 30

Składniki

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 duże jajka
  • 2 żółtka
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Delecta
  • szczypta soli

Przygotowanie

KROK 1: Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Małe foremki do pieczenia (np. kokilki) wysmaruj masłem i oprósz mąką.

KROK 2: W kąpieli wodnej roztop czekoladę z masłem. Odstaw do ostygnięcia.

KROK 3: W dużej misce ubij jajka, żółtka i cukier, aż masa stanie się jasna i puszysta. Delikatnie wmieszaj przestudzoną czekoladę z masłem.

KROK 4: Dodaj mąkę i szczyptę soli do masy, mieszając delikatnie, aby składniki się połączyły.

KROK 5: Napełnij przygotowane foremki ciastem, wypełniając je do około 3/4 wysokości. Piecz w piekarniku przez około 10-12 minut. Ciasto powinno być upieczone z wierzchu, ale mieć płynne środek. Ciasto możesz udekorować owocami, my postawiliśmy na porzeczki oraz cukrem pudrem. 

Lava cake - płynne ciasto czekoladowe

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+