fbpx
Zimowy czekoladowiec z mandarynkami - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Zimowy czekoladowiec z mandarynkami
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 10
czas przygotowania: 120

Składniki

Ciasto:Nadzienie:Dekoracje:

Przygotowanie

Wypieki z owocami nie są zarezerwowane tylko na lato. Zimą również można znaleźć owoce, które świetnie nadają się do pysznego ciasta.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170-180ºC (bez termoobiegu).
  2. Wykorzystujemy połowę opakowania ciasta czekoladowego "Duża Blacha", zmniejszając odpowiednio ilość składników - jaj, wody i margaryny.
  3. Składniki miksujemy do połączenia.
  4. Przygotowujemy tortownicę o średnicy 24 cm, wylewamy do niej ciasto i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 40−45 minut, a następnie odstawiamy ciasto do ostudzenia w formie.
  5. Jaja dzielimy na białka i żółtka w dwóch oddzielnych miseczkach.
  6. Białka ubijamy na sztywną pianę, na końcu dodając cukier puder, aż piana stanie się lśniąca.
  7. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia na około 10 minut.
  8. Do czekolady dodajemy alkohol i mieszamy całość, a następnie dodajemy żółtka na zmianę z pianą z białek i ucieramy krem na średnich obrotach.
  9. Białek jest więcej, więc na końcu dodajemy resztę i mieszamy na niewielkich obrotach, aby dodać musowi nieco powietrza.
  10. Wystudzone ciasto kroimy na pół, aby powstały dwa blaty. Spód umieszczamy na talerzu lub paterze i nakładamy na niego obręcz tortownicy (dzięki temu galaretka równomiernie zastygnie).
  11. Na ciasto wykładamy mus czekoladowy, przykrywamy drugim blatem i odstawiamy do schłodzenia na czas przygotowania galaretki.
  12. Do opakowania galaretki dodajemy 2 dodatkowe łyżeczki żelatyny i zalewamy gorącą wodą, aby całość się rozpuściła.
  13. Galaretkę wstawiamy na godzinę do lodówki, by nieco stężała. Po tym czasie wyciągamy ciasto i układamy na nim połówki mandarynek.
  14. Następnie zalewamy galaretką, posypujemy płatkami czekoladowymi i kuleczkami granatu.
  15. Gotowe ciasto chłodzimy jeszcze przez 2 godziny. Wyciągamy na 30 minut przed podaniem.
  16. Dekorujemy okolicznościowym pikiem.

Idealny na świąteczny deser, ale także na rodzinny obiad czy inną okazję, podczas której przyda się pyszne ciasto do kawy.

Zimowy czekoladowiec z mandarynkami

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+