fbpx
Tort pistacjowy - Delektujemy.pl
Autor:
Tort pistacjowy
Udostępnij:
Trudność: 1 / 3
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 90 min.

Składniki

Biszkopt:

Krem:

  • 500 g mascarpone
  • 200 ml śmietanki kremówki (36%)
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g pasty pistacjowej

Dekoracja:

  • 150 g świeżych truskawek
  • 100 g jeżyn
  • 50 g borówek
  • kilka listków mięty
  • gałązki rozmarynu
  • 100 g posiekanych pistacji Bakalland

Przygotowanie

KROK 1: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C i wyłóż tortownicę (22 cm) papierem do pieczenia. Ubij jajka z cukrem na jasną, puszystą masę. W osobnej misce wymieszaj mąkę, mielone pistacje i proszek do pieczenia. Stopniowo przesiewaj suche składniki do masy jajecznej, delikatnie mieszając łopatką. Wlej masę do formy i piecz przez około 25 minut, aż biszkopt nabierze złotego koloru. Po upieczeniu ostudź i przekrój na trzy blaty.

KROK 2: Ubij śmietankę na sztywno, a w osobnej misce zmiksuj mascarpone z cukrem pudrem i pastą pistacjową. Stopniowo dodawaj ubitą śmietankę do masy z mascarpone, mieszając delikatnie, aby uzyskać gładki i kremowy krem.

KROK 3: Na dolny blat biszkoptu nałóż równą warstwę kremu, rozsmarowując go aż do brzegów. Połóż kolejny blat, powtórz czynność, a następnie przykryj ostatnim blatem. Wierzch i boki tortu pokryj pozostałym kremem, wygładzając powierzchnię szpatułką.

KROK 4: Boki tortu obsyp dokładnie posiekanymi pistacjami. Na wierzchu ułóż świeże owoce: truskawki, jeżyny i borówki. Dodaj listki mięty oraz gałązki rozmarynu dla świeżego, eleganckiego wykończenia.

KROK 5: Schłódź tort w lodówce przez co najmniej 2 godziny, aby smaki się przegryzły, a krem dobrze stężał. Podawaj schłodzony, krojąc na porcje ostrym nożem.

Tort pistacjowy

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+