fbpx
Sernik Joanny zwany bagatelką - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Sernik Joanny zwany bagatelką
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 6
czas przygotowania: 90

Składniki

Ciasto:

Przygotowanie

Klasyczny sernik to wypiek bardzo popularny. Każda gospodyni domowa ma jednak na niego własny pomysł i sposób. Oto jedna z naszych pysznych propozycji.

  1. Rodzynki i skórkę pomarańczową lub inne wybrane bakalie zalewamy alkoholem, pozostawiamy do nasączenia, a następnie obtaczamy w mące.
  2. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu).
  3. Rozdzielamy białka od żółtek.
  4. Ucieramy dokładnie masło z cukrem na puszystą masę.
  5. Dodajemy do niej na zmianę: żółtka i kawałki dobrze zmielonego sera, mieszając systematycznie.
  6. Do serowej masy dodajemy mąkę ziemniaczaną lub budyń oraz rodzynki i dokładanie mieszamy.
  7. Na końcu dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek i łączymy wszystko bardzo delikatnie.
  8. Gotową masę przelewamy do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  9. Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnia i pieczemy przez godzinę.
  10. Po wyjęciu zostawiamy sernik do wystygnięcia. Może trochę opaść.
  11. Dekorujemy sernik na wierzchu masą krówkową lub polewą o smaku czekoladowym.
  12. W gotowy wypiek wbijamy ulubiony pik.

Sernik to ciasto na każdą okazję - wystarczy go odpowiednio udekorować. W sezonie pięknie prezentuje się ze świeżymi owocami.

Sernik Joanny zwany bagatelką

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+