Plecione pierniczki

1 h 12 porcji

Składniki

Ciasto:

Jak przygotować Plecione pierniczki?

Ciasto na pierniczki przyrządzam według przepisu na opakowaniu, a następnie na dużej stolnicy wałkuję ciasto na blat o grubości ok. 0,5 cm. Ciasto tnę na paski i szerokości ok. 1 cm. Wyciągam co drugi pasek (tak, aby pomiędzy pozostawionymi na stolnicy paskami była przerwa ok. 1 cm), a następnie wyciągnięte paski przeplatam poziomo, tworząc na stolnicy kratkę. Pasek, którym przeplatam w poprzek raz znajduje się na górze paska pionowego, a raz pod spodem. Paski delikatnie przyciskam do siebie.

Z tak przygotowanej kratki wycinam dowolnym kształtem foremek ciasteczka i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka piekę przez 10-12 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Gotowe ciasteczka prószę cukrem pudrem i podaję albo chowam w metalowym pojemniku w oczekiwaniu na święta.

Dodaj komentarz

Powiadom o
avatar
wpDiscuz