fbpx
Plecione pierniczki - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Plecione pierniczki
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 60

Składniki

Ciasto:

Przygotowanie

Efektownie wyglądające pierniczki to świetna i bardzo smaczna dekoracja świątecznego stołu.

  1. Ciasto na pierniczki przyrządzamy według przepisu na opakowaniu, a następnie na dużej stolnicy wałkujemy ciasto na blat o grubości około 0,5 cm, podsypując mąką.
  2. Ciasto tniemy na paski i szerokości około 1 cm.
  3. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  4. Wyciągamy co drugi pasek (tak, aby pomiędzy pozostawionymi na stolnicy paskami była przerwa około 1 cm), a następnie wyciągnięte paski przeplatamy poziomo, tworząc na stolnicy kratkę.
  5. Pasek, którym przeplatamy w poprzek raz znajduje się na górze paska pionowego, a raz pod spodem.
  6. Paski delikatnie przyciskamy do siebie.
  7. Z tak przygotowanej kratki wycinamy dowolnym kształtem foremek ciasteczka i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Ciasteczka pieczemy przez 10-12 min w nagrzanym piekarniku.
  9. Gotowe ciasteczka prószymy cukrem pudrem i podajemy albo chowamy w metalowym pojemniku w oczekiwaniu na święta.

Do pomocy przy zaplataniu pierniczków warto zaangażować najmłodszych - będzie to dla nich nie lada frajda!

Plecione pierniczki

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+