Ciasto ucierane z figami

1 h 30 min12 porcjiŁatwy

Składniki

Składniki

Pobierz piki

Wstęp

Uwielbiam niezapowiedziane wizyty gości! W szczególności takie, które kończą się sprawdzeniem nowego przepisu. Nigdy nie wiemy, jak wyjdzie, ale jedno jest pewne – będzie pysznie!

Jak przygotować Ciasto ucierane z figami?

W garnuszku topię masło kakaowe lub olej kokosowy. Następnie ubijam mikserem na puch jaja z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Zmniejszam obrony miksera i stopniowo wlewam roztopione i wystudzone masło, kolejno wsypując przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość miksuję aż do połączenia się składników.

Figi kroję w ósemki, po czym dodaję do ciasta. Masę przekładam do okrągłej foremki, wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypuję siekanymi migdałami. Ciasto piekę przez 1 godzinę w temperaturze 175 stopni.

Brak ocen. 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...