1h 30min 12 porcji Łatwy
Ciasto ucierane z figami

Ciasto ucierane z figami

Składniki

Składniki

Dekoracje:

Jak przygotować ciasto ucierane z figami?

Niespodziewani goście? Bez obaw – ciasto ucierane z figami zrobimy szybko i zdążymy ich zachwycić!

  1. W garnuszku topimy masło kakaowe lub olej kokosowy.
  2. Następnie ubijamy mikserem na puch jaja z cukrem, cukrem wanilinowym i szczyptą soli.
  3. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo wlewamy roztopione i wystudzone masło, kolejno wsypując przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
  4. Całość miksujemy aż do połączenia się składników.
  5. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175ºC (bez termoobiegu).
  6. Figi kroimy w ósemki, po czym dodajemy do ciasta.
  7. Masę przekładamy do okrągłej foremki, wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Wierzch posypujemy siekanymi migdałami.
  9. Ciasto pieczemy przez 1 godzinę w nagrzanym piekarniku.
  10. Gotowe ciasto dekorujemy ulubionym pikiem.

Kochamy łatwe wypieki – to jeden z nich, któremu nie musimy poświęcać dużo czasu. Zawsze wyjdzie pysznie!

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...