3h 16 porcji Łatwy
Sernik na kakaowym spodzie z musem borówkowym
Sernik na kakaowym spodzie z musem borówkowym

Sernik na kakaowym spodzie z musem borówkowym

Składniki

Ciasto:

  • 150 g herbatników kakaowych
  • 70 g stopionej margaryny
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • tłuszcz do wysmarowania boków blaszki
  • 1 łyżka mąki do oprószenia boków blaszki

Masa serowa:

Mus:

Jak przygotować sernik z musem borówkowym?

Po czym poznać, że drugiej osobie zależy na nas? Po pysznym serniku na kakaowym spodzie z jagodowym musem!

  1. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką.
  2. Piekarnika nagrzewamy do 175°C (bez termoobiegu).
  3. Herbatniki kruszymy, dodajemy stopioną margarynę i miód.
  4. Mieszamy na gładką masę, przekładamy równomiernie do tortownicy i delikatnie ubijamy.
  5. Ser mielimy przynajmniej dwa razy na sicie o drobnych oczkach.
  6. Białka ubijamy lekko ze szczyptą soli – tylko tyle, aby się spieniły.
  7. Dodajemy żółtka i cukier, ubijamy, aż cukier się rozpuści.
  8. Dodajemy budyń wymieszany z mąką, stopioną margarynę i cukier ze skórką pomarańczową Delecta, całość miksując do połączenia składników.
  9. Dokładamy zmielony twaróg i krótko miksujemy na wysokich obrotach do uzyskania gładkiej masy.
  10. Masę serową przelewamy delikatnie na ciasteczkowy spód.
  11. Sernik wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 150°C i pieczemy kolejne 60 minut.
  12. Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy sernik do przestygnięcia na 30 minut, po czym wyjmujemy.
  13. Borówki miksujemy i przecieramy przez sito.
  14. Dodajemy cukier i podgrzewamy, a gdy mus będzie gorący, dodajemy dwie łyżeczki galaretki i dobrze mieszamy.
  15. Mus studzimy i polewamy porcje sernika wedle uznania.
  16. Dekorujemy pikiem.

A może i Wy zechcecie komuś wyznać uczucia sernikiem? 🙂

 

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...